Ексклюзиви
середа, 10 жовтня 2018 15:19

Знайшли унікальний підземний храм

Знайшли унікальний підземний храм
У Білорусі виявили підземну усипальницю. Фото: "Белсат"

У білоруському Полоцьку виявили унікальний підземний храм-усипальницю.

Археологи вважають, що усипальниця призначалася для людини, яка була надзвичайно важливою для місцевої княгині Фросинії Полоцької, повідомляє "Белсат".

Дослідник Євген Торшин припускає, що тут був похований полоцкий князь Георгій Всеславич, син Всеслава Чародія та батько Єфросинії Полоцької.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруси відхрестилися від спільної історії з Росією

"Ми, звичайно, не знаємо, чи знайдемо його останки, так як ніша зараз закладена кам'яною кладкою. Зроблено це було набагато пізніше, ніж побудована сама похоронна споруда. І, можливо, це було зроблено в той момент, коли ця споруда виявилася зруйнованою, і було прийняте рішення, наприклад, про перенесення цих мощей. Тоді нас чекатиме розчарування. Але, принаймні, ми залишимося при думці, що тут місце поховання Георгія Всеславича. Звичайно, нам хотілося б знайти його самого. Час покаже!" - заявив Торшин.

Унікальність цього храму в тому, що подібних підземних поховальних споруд на території Стародавньої Русі практично немає. Інша схожа будівля - церква-усипальниця в Чернігові. Вона істотно відрізняється від знахідки у Білорусі.

У Білорусі археологи знайшли флейту з гомілкової кістки журавля, яку виготовили первісні люди. Флейту знайшли на території поселення кам'яної доби у Кривинському торфовищі біля Мінська.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли унікальний підземний храм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути