понеділок, 11 липня 2022 07:05

Знайшли тисячі статуй вояків

Знайшли тисячі статуй вояків
Перша виставка теракотових скульптур армії відбулася 1 жовтня 1979-го, коли для огляду було відкрито поховальну камеру № 1. Фото: explorer.life

В Північно-Західному Китаї 11 липня 1975-го виявили масове поховання 8 тис. стародавніх статуй воїнів. Теракотову армію імператора знайшли за рік до цього.

Теракотову армію знайшла група фермерів у провінції Шеньсі. Вони копали колодязь приблизно за 1,5 кілометра на схід від могильного кургану імператора Цінь на горі Лі. Археологи виявили найбільшу з усіх коли-небудь знайдених колекцій керамічних скульптур. Над місцем розкопок побудували музейний комплекс. Армія була в гробниці першого імператора об'єднаного Китаю, Цінь Ши-хуан-ді. Створена у 210-209 роках до н. е.

Цінь Ши Хуан-ді – перший імператор Імперії Цинь, справжнє ім'я – Ін Чжен. Він народився 259-го року до нашої ери, прожив порівняно недовго, помер 210 року до нашої ери. Прославився тим, що об'єднав Китай, поступово приєднуючи сусідні держави. Першим в китайській історії проголосив себе імператором, а також провів адміністративну реформу. За його правління розгорнулося масштабне будівництво доріг, відбулася уніфікація мір і ваги, була прийнята єдина грошова система.

Вірогідно, призначенням цієї армії було захистити імператора від недоброзичливих духів, які чекали його в потойбічному світі, або супроводжувати там його правління. Проте разом з імператором були поховані й справжні люди - до 70 тис. осіб. Це були люди абсолютно різного суспільного статусу - і будівельники, і вельможі, і навіть кілька принців. Деякі поховані разом із членами своїх родин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воїни теракотової армії колись мали зелені обличчя

Центральною спорудою є так званий Підземний палац. Він згадується в різних літописах і легендах, але досі ще не розкопаний. З-під землі витягнули понад тисячу теракотових людських фігур, приблизно сотню коней та кілька колісниць. Загальна кількість людських фігур у гробниці становить близько 8 тисяч. Є ще 600 кінських статуй і близько сотні колісниць.

Зображення воїнів виготовлені в натуральний розмір, переважно від 175 до 200 см заввишки. Офіцери зазвичай вищі. Вони різняться за зростом, формою та зачіскою відповідно до чину. Обличчя у всіх унікальні, є різні вирази - хитрості, переляку, рішучості. Кожна така фігура - це самостійний художній витвір.

Перша виставка теракотових скульптур армії Ши-Хуанді відбулася 1 жовтня 1979-го, коли для огляду було відкрито поховальну камеру № 1.

Археологічна експедиція у Єгипті 16 лютого 1923-го розкрила вхід до гробниці фараона Тутанхамона. Представник 18-ї династії Нового царства помер 18-річним.

Розкопки 8 років вели британський археолог Говард Картер і лорд Карнарвон у Долині царів. В гробниці було багато речей для фараона. Більшість із золота та дорогоцінних каменів. По центру стояв великий саркофаг, а за ним - скарбниця. Серед єгипетських фараонів, лише гробниця Тутанхамона дійшла до наших днів неушкодженою.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли тисячі статуй вояків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути