вівторок, 29 червня 2021 12:38

Знайшли тіла убитих НКВДистами повстанців
13

На Тернопільщині знайшли останки воїнів Української повстанської армії
Фото: facebook.com/Меморіально-пошуковий-центр-Доля
В одному місці поховали трьох бійців УПА. Один із них - це Марко Фук із Темногайців. Точна дата смерті невідома. Він потрапив у полон радянських спецслужб, його катували та вбили. Мав пробитий череп

У селі Великі Загайці Кременецького району Тернопільської області дослідили поховання воїнів УПА. Gazeta.ua з'ясувала деталі розкопок.

Їх провела експедиція меморіально-пошукового центру "Доля".

"Ці люди загинули у 1944-1945 роках. Захоронення було відоме, але в останні роки його ніхто не доглядав. Воно заросло, - повідомив керівник пошукової групи Володимир Харчук. - Торік провели експедицію та віднайшли ці захоронення. Тут поховали трьох воїнів УПА. Один із них відомий. Це Марко Фук. Він перебував у захороненні номер три. Він сам з Темногайців. У нього лишились родичі, внуки. Діти рідного брата. Він був значимою особистістю в цій місцевості. Точна дата його смерті невідома. Він потрапив у полон, його довго катували та вбили. У нього пробитий череп.

У двох інших захороненнях лежать молоді хлопці-повстанці. Вони були в хаті на хуторі, коли розпочалась облава. Хлопець, який стояв на чотах, заснув. Його вбили. Повстанці почали відстрілюватись. Один з них загинув, інші втекли. Прізвища цих повстанців невідомі. Але вони місцеві. В одному з поховань виявили срібний медальйон із Почаївською Матір'ю Божою, а на другій стороні Почаївський Йов. Тож ця людина була з Кременецького району. Можливо, відвідувала Почаїв".

Історики сподіваються ідентифікувати двох загиблих повстанців.

"На скелетах є загоєні травми та інші патологічні зміни, які можуть вказати на соціальний стан загиблих, їхню військову діяльність. Це зможе допомогти ідентифікувати цих людей. Візьмемо проби для ДНК-аналізу, щоб поповнити нашу базу даних", - повідомила антропологиня Ольга Мінейко.

Дослідники продовжать шукати могили вояків УПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поховали дев'ять невідомих солдатів, які загинули в бою за українське місто

"Підтвердили факт існування поховання воїнів УПА. Станом на сьогодні локалізували троє останків бійців. Одне захоронення датоване 1945 роком, інше раніше. Ми знаємо, що тут відбувалися бої воїнів УПА та військ НКВД. Про це свідчать архівні дані та свідчення місцевих жителів. До 80-річчя створення УПА, яке відзначатимемо 2022 року, ми розпочнемо масштабний проєкт з виявлення поховань воїнів УПА, їх ідентифікації та вшанування пам'яті тих, хто загинув за вільну та незалежну Україну", – розповів директор центру "Доля" Святослав Шеремета.

22 травня 2021 року урочисто перепоховали останки трьох невідомих воїнів Української повстанської армії. Їх виявила експедиція меморіально-пошукового центру "Доля" торік. Перепоховали в братській могилі вояків УПА на сільському кладовищі в селі Стрілки Бібрської міської ради Львівської області.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли тіла убитих НКВДистами повстанців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути