неділя, 25 листопада 2018 23:13

Знайшли сліди метеорита, який знищив кілька поселень у давнину

Знайшли сліди метеорита, який знищив кілька поселень у давнину
Метеорит зруйнував поселення біля Мертвого моря. Фото: "Хайтек"

Археологи провели розкопки на місці п'яти давніх поселень в Йорданії і з'ясували, що цей регіон був заселений протягом 2500 років до раптового масштабного руйнування.

Вчені з Південно-західного університету Трійці в Альбукерке заявили, що поселення знищив метеорит. Він упав на Землю 3700 років тому, знищив кілька міст і фермерські поселення на півночі Мертвого моря. Люди не поверталися на місце поселень протягом 600-700 років, повідомляє "Телеграф".

Дослідники виявили сліди ще 120 дрібніших поселень, які також були порушені впливом високих температур і вітру. У цьому регіоні на той момент проживало від 40 до 65 тисяч чоловік.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли давню мозаїку з ковчегом та Вавилонською вежею

За допомогою радіовуглецевого датування вчені дізналися, що приблизно 3700 років тому будинки з глиняної цегли раптово зникли. Після них залишилися лише фундаменти. Крім того, деякі глиняні предмети, які належать до цього періоду, поплавилися з утворенням шматків скла, в яких містилися кристали циркону. Дослідники відзначають, що кристали циркону формуються за секунди впливу надвисоких температур, порівнянних з температурою поверхні Сонця.

В ізраїльському місті Лод археологи знайшли добре збережену піздньоантичну підлогову мозаїку. Керівник розкопок Амір Горалчаний каже, що мозаїка покривала підлогу невеликого приймального залу вілли по сусідству з залом для бенкетів.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли сліди метеорита, який знищив кілька поселень у давнину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути