вівторок, 27 жовтня 2020 15:26

Знайшли гарпун, якому 800 тис. років

Знайшли гарпун, якому 800 тис. років
Кістяний гарпун Homo erectus, знайдений в ущелині Олдувай. Фото: M. PANTE ET AL/JOURNAL OF HUMAN EVOLUTION 2020

Антропологи повторно дослідили 52 кістяні знаряддя праці з Олдувайської ущелини в Танзанії. 6 із них виявилися на 700 тис. років старшими за подібні відомі інструменти.

Знахідки розкопали археологи під керівництвом Мері Лікі ще у 60-70 роках минулого століття, але їх детальне вивчення розпочали з удосконаленням відповідних технологій, передає "Апостроф".

Серед предметів були рубила, ударний "молоток" з "ковадлом" і зазубрений наконечник, який, імовірно, служив гарпуном чи вістрям. Усі інструменти створили представники Homo Erectus - Людини прямоходячої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Первісний холодильник - з'ясували, як люди зберігали їжу 300 тис. років тому

Донині найдавнішим кістяним гарпуном вважали наконечник віком понад 90 тис. років, знайдений у Конго. На старшому присутні характерні щербини, але немає кільцеподібних заглиблень для кріплення. Можливо, його використовували по-іншому або не встигли виготовити до кінця.

За словами вчених, хоч би як там було, знахідка доводить, що Homo erectus створювали знаряддя з кісток тварин задовго до Homo sapiens, хоча останні й робили це майстерніше. Попри це нове відкриття відштовхує появу технології щонайменше на 700 тис. років назад.

Нещодавно австралійські археологи знайшли фрагменти черепа Homo erectus - людини прямоходячої, на півдні Африки. Їхній вік становить 2 млн років, що на 200 тис. років більше за попередні відомі залишки прямого предка людини, місцем походження якого вважали Східну Африку.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли гарпун, якому 800 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути