середа, 18 серпня 2021 17:07

"Змова і розвал країни" - Горбачов зробив заяву до 30-річчя серпневого путчу

"Змова і розвал країни" - Горбачов зробив заяву до 30-річчя серпневого путчу
Михайло Горбачов склав повноваження президента СРСР 25 грудня 1991 року. Виступив із відповідною заявою по телебаченні. Фото: gorby.ru

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов опублікував звернення з приводу 30-річчя заколоту Державного комітету з надзвичайного стану в Москві. Члени цього самопроголошеного органу влади протягом 18-20 серпня 1991 року ізолювали президента.

"Путчисти ізолювали мене в Форосі, відключивши всі види зв'язку. Коли прислали своїх представників, я категорично відкинув їх вимогу підписати указ про надзвичайний стан. Охарактеризував їх дії як злочинні, як авантюру. У заяві, адресованій З'їзду народних депутатів і Верховній Раді, я наголосив, що дії ГКЧП є обманом народу й узурпацією влади", - повідомив політик на сайті "Горбачов-фонд".

Він переконаний, що авантюра заколотників була приречена через рішучі настрої тисяч людей. Вони не хотіли повернення до старих порядків.

"Згодом путчисти не раз змінювали свої "версії" подій. Спочатку каялися, а потім пішли за порадою одного зі змовників: "Валіть все на Горбачова". Але факти залишаються фактами. Вони встановлені слідством у справі ГКЧП, спростувати їх неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усе кудись летить, наче в прірву - про що писали газети в серпні 1991-го

Путч провалився, але він ускладнив і послабив позиції президента СРСР, створив умови, в яких важко було продовжувати зусилля по збереженню Союзу. Республіки прийняли декларації незалежності. Але шанс зберегти Союз на оновленій основі все-таки був. Однак у грудні послідував наступний удар: біловезька змова керівників Росії, України й Білорусії, які заявили про припинення існування СРСР", - вважає Горбачов.

Організатори путчу, намагаючись виправдатися, стверджували, що ними рухала турбота про збереження країни. Та наслідки їх авантюри виявилися катастрофічними. Мовляв, вони "несуть величезну частку відповідальності за розвал країни".

"Уроки тих днів актуальні сьогодні. Відстоювати принципи демократії та правової держави, виключити будь-яку можливість узурпації влади, авантюристських дій - це завжди повинно бути турботою товариств і держави. Я вірю, що демократичний шлях розвитку Росії - єдино правильний, що тільки на цьому шляху наша країна може розвиватися і вирішувати будь-які проблеми", - додав останній лідер СРСР.

18 серпня 1991 року президента СРСР Михайла Горбачова заблокували на дачі "Зоря" в кримському селищі Форос і взяли під домашній арешт. Події були початком серпневого путчу ГКЧП.

Того дня о 16:05 на територію президентської дачі в'їхав кортеж із чорних автомобілів. Усередині були керівник служби охорони КДБ Юрій Плеханов, до 15 членів структури, секретар ЦК КПРС Олег Шенін, заступник міністра оборони Валентин Варенніков, керівник апарату президента Валерій Болдін і заступник голови ради оборони Олег Бакланов. Мали переконати Горбачова вжити "рішучих кроків" для збереження СРСР.

Зараз ви читаєте новину «"Змова і розвал країни" - Горбачов зробив заяву до 30-річчя серпневого путчу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути