Ексклюзиви
пʼятниця, 29 березня 2019 11:25

Зійшлося 250 тисяч - як ховали Чорновола

Зійшлося 250 тисяч - як ховали Чорновола
29 березня 1999-го у Києві поховали В'ячеслава Чорновола Фото: lysty.net.ua

Лідера Укранського Народного Руху В'ячеслава Чорновола поховали Києві 29 березня 1999-го. Похорон став одним із наймасовіших дійств у столиці. У процесії взяли участь до 250 тис. осіб.

Труну з тілом виставили в Київському будинку вчителя. Черга охочих попрощатися розтягнулася до Хрещатика. Зайти до будівлі всі не змогли. Впускали за перепустками.

Від Будинку вчителя покійного на руках перенесли до Володимирського собору. Панахиду відслужив Патріарх всієї України-Руси Філарет. Звідти процесія рушила до пам'ятника Тарасові Шевченкові, а потім на Байкове кладовище.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викрали скарбника партії - кандидат у президенти відмовився від виборів

За домовиною рухалася жалобна процесія протяжністю до 1,5 км. В ній були сотні тисяч людей. На територію кладовища допустили лише обмежене коло осіб.

Поховали В'ячеслава Чорновола на центральній алеї. На могилі спочатку встановили козацький хрест. Пізніше замінили пам'ятником.

25 березня 1999 року лідер партії Народний Рух України 61-річний В'ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі. Трагедія сталася на 5-му кілометрі автотраси Бориспіль-Золотоноша. Автомобіль Toyota на великій швидкості врізався в КамАЗ із причепом, навантажений пшеницею, що розвертався посеред шосе. Чорновіл і його водій Євген Павлов померли миттєво. Прес-секретаря Дмитра Понамарчука госпіталізували з важкими травмами до лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Зійшлося 250 тисяч - як ховали Чорновола». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути