середа, 14 грудня 2022 07:05

Землетрус знищив місто в імперії

Землетрус знищив місто в імперії
Землетрусом стіни Константинополя були серйозно пошкоджені. На початку 559 року племена гунів пройшли через пошкоджені ділянки і захопили місто. Фото: ntv.com.tr

У столиці Візантійської імперії Константинополі, зараз це турецьке місто Стамбул, 14 грудня 557-го стався сильний землетрус. Загинули тисячі жителів.

Місцевість розташована на північному березі Мармурового моря, на кордоні між Анатолійською плитою та Євразійською плитою. Константинопольський землетрус стався вночі. За літописом, він "майже повністю зруйнував місто". Поштовхи почалися близько півночі, коли більшість жителів спали. Підземні поштовхи розбудили містян, коли будівлі тремтіли "чулися крики та лементи". Послідовні поштовхи супроводжувалися звуками, схожими на грім.

Мешканці почали евакуюватися, збиралися на вулицях і провулках. Літописець Агатій зауважив, що в місті було мало "широких відкритих просторів, вільних від перешкод". Це означало, що жителі не були захищені від падіння уламків будинків. Мокрий сніг промочив усіх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вірменський землетрус знищив сотні міст і сіл

Багато людей шукали притулку в церквах міста. До світанку землетрус припинився. Задоволені люди почали шукати найближчих, "цілувати, обіймати і плакати від захвату і здивування". Загинули тисячі людей.

За правління Юстиніана I (527—565) землетруси були відносно частими. Юстиніан I розпочав короткий період жалоби. Він не носив корони протягом 40 днів після землетрусу. Пізніше землетрус відзначали щорічно літургією в проханні.

Купол в соборі Святої Софії був ослаблений і звалився повністю в травні наступного року. Стіни Константинополя були серйозно пошкоджені. На початку 559 року племена гунів пройшли через пошкоджені ділянки стіни.

На Північному Заході Туреччини в місті Ізміт 17 серпня 1999-го відбувся землетрус силою 7,4 бали за шкалою Ріхтера. Це був один із найбільш руйнівних землетрусів ХХ ст. Збиток оцінили в $25 млрд.

13 країн надали допомогу постраждалим в ізмітському землетрусі, виславши літаки з медикаментами, продуктами харчування та фахівцями для надання першої допомоги і проведення рятувальних робіт.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус знищив місто в імперії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути