Ексклюзиви
вівторок, 29 листопада 2022 07:05

Затвердили офіційні символи глави держави

Затвердили офіційні символи глави держави
Офіційними символами глави держави є: прапор президента України, знак, гербова печатка, булава. Фото: марки Укрпошти

Президент України Леонід Кучма 29 листопада 1999-го ухвалив, що офіційними символами глави держави є: прапор (штандарт) президента України, знак, гербова печатка, булава президента України

Цим указом було затверджено Положення про офіційні символи глави держави. Прапор (штандарт) президента України являє собою синє квадратне полотнище із зображенням у центрі золотого Знака Княжої Держави Володимира Великого (малого державного герба України). Полотнище облямоване золотою лиштвою і прикрашене золотими торочками.

Знак президента має форму орденського ланцюга, що складається з медальйона-підвіски, шести фініфтевих медальйонів та 12 декоративних ланок, розміщених у відповідній послідовності. Медальйон-підвіска являє собою геральдичний картуш з рельєфним зображенням малого державного герба України на синій емалі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна стала незалежною

Гербова печатка має форму кола. У центрі – зображення малого державного герба України, над яким по колу напис "Президент України". Булава важить 750 г, зроблена зі срібла і повністю вкрита позолотою. Прикрашена 64 каменями – смарагдами та гранатами у золотій оправі. Футляр до булави виготовлений із червоного дерева, прикрашений рельєфним зображенням малого герба з жовтого мета.

Президентські символи вперше отримав 30 листопада 1999-го президент України Леонід Кучма, обраний вдруге на пост глави держави. На народні оглядини штандарт президента України було піднято на прапоровій щоглі 24 серпня 1999 року біля будинку Адміністрації президента.

Національну валюту України гривню запровадили 1 вересня 1996-го. Замінила купоно-карбованці. 25 серпня 1996-го оголошено указ президента України Леоніда Кучми "Про грошову реформу в Україні".

Відповідно до указу грошову реформу проводили з 2 по 16 вересня. У перший же день реформи за встановленим курсом перерахували у гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств, установ та організацій, а також вклади громадян.

Зараз ви читаєте новину «Затвердили офіційні символи глави держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути