Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 11:03

Запровадили русифікований правопис

Автор: movahistory.org.ua
  Обговорення проекту українського правопису у селищі Помірки під Харковом. Присутні  П. Тичина, М. Рильський, М. Бажан, Л. Булаховський, Ю. Яновський та інші
Обговорення проекту українського правопису у селищі Помірки під Харковом. Присутні П. Тичина, М. Рильський, М. Бажан, Л. Булаховський, Ю. Яновський та інші

Новий український правопис запровадили у шкільне навчання 15 листопада 1946-го. Він був ще більш наближений до російського, ніж правопис 1933-го.

Ідея корекції виникла 1942-го, коли нацисти сплюндрували Україну. Із пропозицією до АН УРСР звернувся уряд. Тоді всі українські наукові установи діяли в Уфі - столиці Башкирії, пише Ua History.

Роботу над новим правописом доручили академіку Леоніду Булаховському. Відредагував його мовознавець Ілля Кириченко. Перед ними ставили завдання "забезпечити єдність із правописами братніх народів Радянського Союзу, особливо — російського". Це стосувалося пунктуації, правопису великих і малих літер, написання слів разом і окремо, переносів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авторів українського словника звинуватили в націоналізмі

У селі Помірки на Харківщині у воєнній обстановці 1943-го відбулася нарада правописної комісії під головуванням голови Ради Народних комісарів УРСР Микити Хрущова. Був присутній також секретар ЦК КП(б)У з пропаганди Костянтин Литвин.

В обговоренні проекту взяли участь: Микола Бажан, Павло Тичина, Юрій Яновський, Максим Рильський. Його схвалиди, але жодної пропозиції українських науковців не прийняли. Затвердження доручили Народному комісарові освіти УРСР Павлу Тичині.

У примітках зазначили, що в алфавіті була відсутня буква Ґ. Апострофу в алфавіту не було і на розміщення слів у словнику він не впливав.

"Правопис української мови" видали мільйонним накладом як підручник і запровадили в освіту посеред навчального року. Українці називали його російсько-російським.

На початку 1930-х в УРСР почалась русифікація. Репресіями проти українських діячів керував радянський управлінець Павло Постишев. Він оголосив боротьбу з націоналістами. Заявив, що українську намагались віддалити від російської. 5 вересня 1933-го в УРСР провели реформу правопису. Таким чином українську мову спробували наблизити до російської.

Зараз ви читаєте новину «Запровадили русифікований правопис». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути