вівторок, 12 січня 2021 08:21

Заборонили клонування людей

Заборонили клонування людей
Клонована овечка Доллі отримала ім'я на честь кантрі-співачки Доллі Партон. Фото: https://lookmytrips.com

19 країн-членів Євросоюзу 12 січня 1998-го підписали протокол про заборону клонування людини. Досліди на тваринах дозволили.

Експерименти з клонування тварин тривали понад 10 років. Аби створити клон, із замороженої молочної залози мертвої вівці взяли клітини. З них перенесли ядра у 227 яйцеклітин вівці, яка стала сурогатною матір'ю. Утворилося 29 ембріонів. Вижив один. 22 лютого 1997 року вчені з Единбурга в Шотландії повідомили про успішне клонування вівці. Новонароджена одержала ім'я Доллі. Виникла особина, ідентична до померлої. Жодних генетичних ознак тварини, яка виношувала ягня, вона не мала.

Після овечки вчені клонували коней, собак, котів, рідкісних тварин. Згодом американські учені заявили, що їм вперше вдалося клонувати людину. Це усього 5 людських ембріонів, які прожили 5 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кошеня "Часник" започаткувало еру клонування домашніх тварин

Найкатегоричнішою у питанні заборони клонування людей стала церква. Ватикан не раз наголошував на цілковитій неможливості втручання в акт божественного творіння. Папа Римський засудив проведення подібних експериментів.

2019-го народилося перше у світі клоноване кошеня "Часник". Його клонуванням займалася китайська компанія Sinogene Biotechnology Company. Надається послуга клонування тварин. Її вартість $35,4 тис. В майбутньому планують клонувати тварин, які знаходяться на межі зникнення.

Зараз ви читаєте новину «Заборонили клонування людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути