четвер, 18 березня 2021 12:44

За військову агресію держава поплатилася технічним прогресом

За військову агресію держава поплатилася технічним прогресом
Перший пакет санкцій проти СРСР підписав президент Джиммі Картер Фото: wikipedia

18 березня 1980 року президент США Джиммі Картер підписав заборону на продаж до Радянського Союзу новітніх інформаційних технологій. Санкцію запровадили у відповідь на вторгнення СРСР до Афганістану.

Ще з 1974-го в США діяв додаток до Закону про торгівлю, відомий як поправка Джексона-Вейніка. Вона обмежувала торгівлю з країнами, які порушували права людини, забороняли чи обмежували вільну еміграцію громадян. Брежнєвське керівництво усунуло перешкоди для охочих емігрувати з країни. Та вже 1979 року почалась війна в Афганістані, що супроводжувалася радянським вторгненням.

У січні 1980-го Картер підписав ембарго на поставки зерна в СРСР. 18 березня заборонили продаж в СРСР інформаційних технологій. У результаті Союз не зміг придбати новітнє обладнання та цифрові програми, зокрема комп'ютер Стіва Джобса та Стіва Возняка Apple II Plus, а також першу електронну таблицю VisiCalc для персональних комп'ютерів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден готує нові антиросійські санкції

Уже 21 березня Картер оголосив про бойкот США літніх Олімпійських ігор у Москві. До нього приєдналися Канада, Федеративна Республіка Німеччина та Японія.

Новий пакет санкцій проти СРСР запровадили 1981 року за адміністрації президента Рональда Рейгана. Причиною стало втручання СРСР у внутрішні справи Польщі. Рейган скасує "хлібне ембарго" Картера. Але підпише заборону на поставки до СРСР високотехнічного обладнання електронного та нафтогазового секторів, а за рік - на обладнання, виготовлене іноземними компаніями за американськими ліцензіями.

Перші економічні санкції США почали застосовувати щодо СРСР та країн соцтабору в роки Холодної війни. 1949-го за законом про експортний контроль США обмежили поставки стратегічних матеріалів, обладнання і зброї. Їх могли продати не раніше, ніж за 4 роки після виготовлення. Інші санкції запроваджували переважно під час війн, у які Радянський Союз безпосередньо втручався.

Зараз ви читаєте новину «За військову агресію держава поплатилася технічним прогресом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути