четвер, 12 вересня 2019 12:13

За що спалив себе російський вчений

За що спалив себе російський вчений
Педагог Альберт Разін влаштував акт самоспалення на знак протесту проти геноциду удмуртської культури московитами Фото: Facebook

Директор Інституту людини Удмуртського університету Альберт Разін влаштував акт самоспалення на знак протесту проти русифікації удмуртської нації. Виніс із собою плакат: "І якщо завтра моя мова зникне, то я готовий сьогодні померти". Чоловік помер у лікарні.

Історик Ростислав Мартинюк поділився інформацією про удмуртів та їхнє минуле у Facebook.

Удмуртія - фіно-угорська країна на північному сході Європи. Мала національну піктографічну писемність - пуси з I тис. до н.е. та власну релігію інмаризм, яка дожила до ХХ ст. Нині мають найрозвиненішу літературну мову з-поміж фіно-пермських народів.

У XVI ст. Московія окупувала її в результаті серії воєн із Казанським ханством. Відновити незалежність вдалося 1610-го у союзі з Великою Комі, але втратила її 1638-го. Друга війна із Московією відбулась у 1773-1775-х. Тоді народ піддали першій насильній християнізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найсильніші за 10 тис. років пожежі гасити "економічно невигідно" - РФ

Як і кожен народ, удмурти намагалися розвивати власну національну культуру, чому заважали завойовники. У XVIII ст. їхню першу мовну абетку уклав український просвітитель Веніямін Пуцек-Григорович. А національний епос Dorvyžy упорядкував археолог та етнограф Михайло Худяков. Збірки літератури виходили в Угорщині.

Класика удмуртської літератури Кузебай Ґерда розстріляли разом із Миколою Зеровим, Лесем Курбасом і Валеріаном Підмогильним в урочищі Сандармох.

1926-го 95% удмуртів володіли рідною мовою, тоді як 1989-го лише 68%, а у віковій категорії від 7 до 17 років - лише половина і це число постійно зменшується. Росія послідовно дискримінує удмуртську мову, перешкоджаючи створенню повного циклу середньої освіти удмуртською. З 2019-го удмуртську мову виключено з переліку обов'язкових предметів. У містах Удмуртії плекається нетерпимість до публічного використання удмуртської мови, її носії зазнають принижень.

Будь-які спроби протидіяти національному геноциду наштовхуються на терор спецслужб і московської громади.

Влітку 2018-го Разін із групою інших вчених надіслали відкритий лист до голови Держради Удмуртії Олексію Прасолову і депутатам. Вимагали не підтримувати законопроект, за яким скасовувалось обов'язкове вивчення мов корінних народів Росії в середніх школах.

Зараз ви читаєте новину «За що спалив себе російський вчений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути