Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 09:20

Взяли турецьку фортецю

Взяли турецьку фортецю
Фортецю взяли за два дні після тривалих артилерійських обстрілів. Гарнізон Азова здався. Фото: https://www.hugedomains.com

Козацько-московські сили 29 липня 1696 року взяли турецьку фортецю Азов.

Азов розташований на лівому березі річки Дон, за 8 км від місця, де вона впадає в море. Місто мало замкнутий фортечний мур загальним обводом у 1560 м. Фортеця складалася з трьох міст: Азов, Тапрагалов і Ташкалов. Фортечні стіни мали 11 веж, міста були розділені між собою стінами. З боку Дону стіна досягала 26 м.

У XVII ст. Азов запорожці намагалися захопити кілька разів. 1634-го Іван Сулима взяв куткову вежу міста, але її мури обвалилися і камені засипали вхід до укріплення. У цьому поході на Азов, крім запоріжців брали участь і донські козаки. А гетьман Сулима зимував на Дону. Є також відомості й про морські походи запоріжців на Азов 1615 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із голів убитих татари спорудили дві вежі

1694-го Петро I вирішив відновити активні бойові дії із турками й завдавати удару не кримським татарам, а турецькій фортеці Азов. Видав указ, за яким холопи, які вступали до війська, діставали свободу. Сухопутна армія збільшилася вдвічі, досягнувши 70 тис. осіб. У неї також увійшли запорізькі й донські козаки.

27 липня 1,5 тис. донських і частина запорізьких козаків самовільно увірвалися у фортецю і засіли у двох бастіонах.За два дні після тривалих артилерійських обстрілів гарнізон Азова здався.

Козацька флотилія під проводом запорізького гетьмана Якова Бородавки-Нероди 9 серпня 1620 року рушила на Стамбул.

Запорожці розгромили частину гарнізону й пограбували передмістя. Деякі архівні документи стверджують, що страх перед козаками був настільки великий, що турецьких матросів доводилося бити киями, щоб змусити зійти на галери й вийти проти українців. Втрати козаків були невеликі. На Січ забрали кілька сотень визволених невільників.

Зараз ви читаєте новину «Взяли турецьку фортецю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути