Ексклюзиви
четвер, 13 вересня 2018 14:02

Дозволили встановити перший пам'ятник Шевченку в США

Дозволили встановити перший пам'ятник Шевченку в США
СРСР був проти спорудження даного пам'ятника. Фото: History_Ukraine.

Президент США Дуайт Ейзенхауер підписав закон про встановлення у Вашингтоні пам'ятника Тарасу Шевченку 13 вересня 1960-го. Відкрили монумент через 4 роки.

Меморіал Тарасові Шевченку розташований у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл. Він складається із бронзової статуї на гранітному постаменті. Поруч розміщена пам'ятна стела із рельєфом. Висота меморіалу становить 7 м, вага — 45 т, пише History_Ukraine.

СРСР був проти спорудження даного пам'ятника. Вимоги щодо неспорудження пам'ятника висловлювали як радянське посольство, так і представництво УРСР в ООН. У "Washington Post" було випущено низку статей, які зображали Шевченка як ненависника католиків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарас Шевченко має понад 500 живих нащадків

Попри всі спроби противників монументу, у квітні 1963-го мистецька комісія американської столиці затвердила запропонований проект пам'ятника та оформлення майдану в цілому. Відкриття відбулося 27 червня 1964-го. У ньому брали участь 100 тис. осіб, делегації з Канади, Аргентини, Бразилії, Великої Британії, Німеччини, Франції, Бельгії, Австралії. Були присутні представники уряду США та посли закордонних держав.

5 серпня 1886-го у США вийшла перша газета українською "Америка". Засновником і видавцем газети був греко-католицький священик Іван Волянський.

Вона виходила у 1886-1890-х у місті Шенандоа, штат Пенсільванія. Газету спочатку видавали раз на місяць, згодом - щотижня.

Священик хотів через газету допомогти українцям зберегти релігійну й національну ідентичність. Волянський був змушений самостійно вчитися друкувати.

Зараз ви читаєте новину «Дозволили встановити перший пам'ятник Шевченку в США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути