Ексклюзиви
субота, 12 травня 2018 23:13

Вперше показали польську марку з лідером українських націоналістів

Марку польської партії "Солідарність" із зображенням лідера ОУН у 1968-1986 роках Ярослава Стецька дістав історик та філателіст Василь Штокало.

"Ці марки видала польська партія "Солідарність" у 1988 році. Вони були надруковані у різних варіантах, різними кольорами. Я отримав 6 видів. Можна припустити, що є й інші. Постать Ярослава Стецька є ключовою в організації ОУН (б). Після загибелі Степана Бандери він очолив провід Організації українських націоналістів, вів Антибільшовицький блок народів. До нього долучилися і поляки, які були не згодні з комуністичною ПНР. Постать Стецька є важливою у історії боротьби з комуністичним тоталітаризмом і в Україні, і в усьому світу", - каже колекціонер.

Портрет Ярослава Стецька взяли з його фото. Марку колекціонер придбав через інтернет.

Автор: Василь Штокало
  Польська "Солідарність" видала марку з Ярославом Стецьком
Польська "Солідарність" видала марку з Ярославом Стецьком

"Марку вдалося отримати у той час, коли в Польщі діє так званий "Антибандерівський закон". Мій приятель знайшов її на польському інтернет-аукціоні. Усі марки зі Стецьком обійшлися у 7 польських злотих (50 грн - Gazeta.ua)", - розповідає історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поляки випустили марку, присвячену головнокомандувачу УПА

Згідно з польським законом про ІНП демонстрація марки з Ярославом Стецьком є кримінальним злочином.

"Це засвідчує, що "Антибандерівський закон" в межах польського суспільства не працює. Навпаки, окремі шовіністи намагалися запустити нову хвилю конфронтації з Україною з майбутнім посяганням на наші кордони. Серед поляків це не має підтримки. Люди виставляють на продаж Стецька - ключову постать бандерівців. Якби Україна мала відповідну політичну волю, то можна було цей конфлікт переводити в русло нормальних розмов", - підсумував Василь Штокало.

Ярослав Стецько - український політичний та військовий діяч, активний діяч ОУН. З 1941 р. — перший заступник провідника ОУН-Б С. Бандери. У 1942–1944 рр. перебував у німецькому концтаборі Заксенгаузен. Після звільнення керував антибільшовицьким блоком народів, був головою Проводу ОУН (б).

Зараз ви читаєте новину «Вперше показали польську марку з лідером українських націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути