Ексклюзиви
пʼятниця, 24 січня 2020 13:34

Відтворили голос єгипетської мумії

Відтворили голос єгипетської мумії
Учені подали повітря на повністю відтворену гортань мумії єгипетського жерця. Фото: theguardian.com

Учені відтворили голос мумії єгипетського жерця, якій понад 3 тис. років. Вдалося зафіксувати останні з вимовлених звуків.

Священник Несьямун жив при фараоні Рамзесі XI. Мумію просканували комп'ютерним томографом та тривимірним сканером. Завдяки цьому вдалося зробити повну цифрову реконструкцію його голосового тракту, який відтворили за допомогою 3D-принтера, повідомляє The Guardian.

Попри те що жрець помер від удушення, спричиненого алергією, його голосові зв'язки та гортань чудово збереглися. Єдиною проблемою залишалися зморщений із часом язик та відсутність піднебіння. Вченим довелося відновлювати їх із нуля. Припускають, що алергію спричинив укус комахи.

Готову гортань приєднали до спеціального апарата і спробували відтворити звуки за допомогою динаміка і повітря. Пролунало кілька голосних звуків: вийшло щось схоже на "ееее".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скелет із дивним головним убором

Учені зазначають, що розміри гортані та голосового тракту Несьямуна дозволяють припустити, що його голос був дещо вищим, ніж середній чоловічий сьогодні. Адже голос був вирішальним у його роботі, де він мав співати гімни та вимовляти промови у храмі Карнака у Фівах.

Роботи у цьому напрямку продовжаться.

В Єгипті виявили мумію лева. Її знайшли в Саккарі, на південь від Каїра.

Археологи часто знаходять муміфікованих кішок, але левів відкопують рідко. 2004 року було знайдено перший скелет лева, що розкриває священний статус тварини в стародавні часи.

Зараз ви читаєте новину «Відтворили голос єгипетської мумії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути