Ексклюзиви
середа, 29 листопада 2017 04:20

Збройні сутички між арабами і євреями переросли у війну

Збройні сутички між арабами і євреями переросли у війну
День незалежності Ізраїлю. Фото: Вікіпедія

29 листопада 1947 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про розділення підмандатної території Палестини і створення незалежної єврейської держави. Це привело до збройних сутичок між арабами і євреями, котрі через рік переросли у війну.

Арабо-ізраїльський конфлікт бере початок в 1910-х роках, коли євреї-сіоністи, емігранти з Європи і Росії, і палестинські араби заявили свої претензії на контрольовану Британією територію. З 1929 року між ними почалися відкриті збройні сутички, і Британія протягом декількох років обмежувала еміграцію євреїв до Палестини, щоб зняти напруженість в регіоні, - повідомляє "Цей день в історії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:За тиждень Ізраїль збільшив свою територію у чотири з половиною рази

Однак, під час ІІ Світової війни багато євреїв прибуло на Близький Схід нелегально, і радикальні єврейські угрупування здійснили ряд терористичних актів проти британських військ в Палестині, вважаючи, що Британія займає проарабську позицію. В 1945 році США втрутились в конфлікт і зайняли бік сіоністів, після чого Великобританія, не знаходячи практичного рішення проблеми, підняла палестинське питання в ООН.

ООН розглядала два проекти рішення: меншість пропонувала створити на території Палестини федерацію, що складалась би з єврейських і арабських кантонів; більшість же держав, представлених в Комісії по Палестині, висловились за створення двох окремих держав. При голосуванні перевага була віддана (33 голосами проти 13) другому варіанту, Велика Британія утрималась і оголосила, що виведе війська з підмандатної їй території 16 травня 1948 року.

В 1947 році в Палестині проживало 1.2 мільйони арабів і 650 тисяч євреїв. Згідно з рішенням ООН, територія єврейської держави мала включати прибережну рівнину (за винятком Яффського анклаву), Східну Галілею і малозаселену пустелю Негев (для майбутніх переселенців); араби ж отримували більшу частину Іудеї і Самарії, Північно-Західну Галілею, сектор Газа з частиною Негева і Яффський анклав. Єрусалим оголошувався міжнародною підопічною територією, відкритою для обох народів.

У травні 1948 року на наступний день після виводу з Палестини британських військ і проголошення держави Ізраїль почалась перша арабо-ізраїльська війна - країна була атакована Трансіорданією (нині Іорданія), Єгиптом, Сирією, Іраком та Ліваном. Зараз Ізраїль - член ООН і підтримує дипломатичні стосунки зі 159 державами.

Зараз ви читаєте новину «Збройні сутички між арабами і євреями переросли у війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути