субота, 11 квітня 2020 10:56

У Львові арештували предстоятеля церкви

У Львові арештували предстоятеля церкви
Йосифу Сліпому пропонували перейти у православ'я, однак рішуче відмовляв. За це його повторно засуджували у 1953, 1957, 1962 роках Фото: pametnaroda.cz

Радянська влада арештувала предстоятеля Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого у Львові 11 квітня 1945-го. Владику схопили у Соборі святого Юра.

Разом із ним заарештували єпископів Миколая Чарнецького, Григорія Хомишина, Никиту Будку, та Івана Латишевського. На всіх завели справи про антирадянську діяльність, зв'язки із Ватиканом, іноземними розвідками та українськими націоналістами.

Доля предстоятеля залишалася невідомою для українців до середини 1946-го. Тоді розповіли, що владику вивезли до Києва. Звинуватили у "ворожій діяльності проти УРСР та співпраці з німецькими окупантами", закидали що публічно підтримав Акт відновлення Української держави 30 червня 1941-го. Призначили 8 років Сибірських таборів, у яких насправді пробуде 18.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не прийняли мене в столиці" – Йосифа Сліпого допитували у Києві

Після "відсічення голови греко-католицької церкви" чекісти взялися за саму церкву. У березні 1946-го у Львові відбувся псевдособор, на якому її ліквідували, а значну частину майна передали Російській православній церкві. Греко-католицька церква діяла у підпіллі до 1989 року. Провід здійснював ув'язнений Йосиф Сліпий.

Предстоятель Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький помер 1 листопада 1944 року. За мудрі настанови, меценатську діяльність митрополита прозвали українським Мойсеєм. Похорон пройшов в окупованому більшовиками Львові під пильним наглядом агентів КДБ.

Зараз ви читаєте новину «У Львові арештували предстоятеля церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути