понеділок, 15 грудня 2014 18:03

Владика УГКЦ Миколай Чарнецький відбув 600 годин допитів
26

Похорон владики. 4 квітня 1959 року.
1903 р., Івано-Франківськ
1926 рік, Подорож по Волині.
1932 рік
Івано-Франківськ. Спільнота монастиря. 1934 рік

 "Миколай Чарнецький - це мученик і блаженний, величність якого не потрібно доводити. Церква не робить нічого, щоби створити культ цього мученика. Як тільки він помер, стежки до його могили були так стоптані, що, напевно, Личаківський цвинтар ще не бачив. Зараз, коли його мощі перебувають у храмі на Замарстинівській, у будь-яку пору дня там є люди, які просять у нього здоров'я. У книзі храму постійно залишають свідчення про зцілення", - розповів Gazeta.ua отець Роман Лагіш зі Львова. У неділю виповнилося 130 років з дня народження блаженного Миколая Чарнецького, єпископа Української Греко-Католицької Церкви.

Народився Чарнецький на Івано-Франківщині у селі Семаківці в родині простих селян. Навчався в Івано-Франківській семінарії, потім у Римі.

У 1919 році вступив до монастиря Спільноти Найсвятішого Ізбавителя у Львові. У 1926-му переїхав служити на Волинь. У 1931 році висвячений на єпископа у Римі.

З початком Другої Світової викладав у Львівській Духовній Семінарії. Через рік арештований НКВД. Як "агента Ватикану", його засудили до 10 років таборів посиленого режиму. За 11 років ув'язнення відбув 600 годин допитів у 30 тюрмах і таборах.

"Слідчий НКВД, який катував єпископа, потім покаявся і прийшов до нього на сповідь. Чарнецького переводили з табору в табір, бо скрізь цей дідусь ставав лідером. До нього ішли навіть кримінальні авторитети. У тюрмах він таємно сповідав, правив служби. Усім допомагав і швидко здобував славу. Це було невигідно владі, вона уже не знала, куди його подіти," - додає отець Роман.

У 1956 році радянська влада відпустила єпископа до Львова, як безнадійно хворого - помирати. Він мешкав у будиночку на вулиці Вечірній, 7. На диво, Чарнецький таки одужав та прожив ще три роки.

Після смерті люди помітили, що його могила і земля на ній зцілює. Сюди почали іти натовпи людей. У 2001 році папа Іван Павло ІІ проголосив блаженними групу новомучеників Української Греко-Католицької Церкви, її очолив отець Миколай Чарнецький. Наступного року його мощі перенесли із Личакова у храм Св. Йосафата на вул. Замарстиніській. Люди продовжують іти до його мощей.

Зараз ви читаєте новину «Владика УГКЦ Миколай Чарнецький відбув 600 годин допитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути