Ексклюзиви
пʼятниця, 16 серпня 2019 17:56

Вивчалась медиками - коли люди почали вірити в астрологію

У середньовіччі церква контролювала усі сфери людського життя. При цьому не забороняла складання гороскопів та астрологію, які своєю ідеєю суперечили богослів'ю.

Тоді астрологію сприймали не так, як ми сприймаємо її сьогодні. Вона була нерозривно пов'язана з медициною та викладалась на медичних факультетах середньовічних університетів. Студент, який хотів отримати ступінь доктора медицини, мусив обов'язково скласти іспит з цієї дисципліни. Астрологією займались високоосвічені люди і складання гороскопів не суперечило релігії, пише Центр середньовічних та ранньомодерних студій.

Автор: facebook.com/SymbolonCenter
  Східний Астролог читає зірки
Східний Астролог читає зірки

Відомий український вчений XV ст, ректор Болонського університету в Італії Юрій Котермак, що народився у Дрогобичі в Руському воєводстві Королівства Польського - тепер Львівської області також уклав визначний астрологічний трактат. Він назвав його "Прогностичною оцінкою поточного 1483 року". На основі аналізу взаємного розташування небесних світил і оцінки різних небесних явищ автор робить передбачення про земні події. Подібні трактати писали й визначні люди епохи - Джордано Бруно, Тіхо Браге, Йоган Кеплер.

За допомогою астрологічних знань складали різні гороскопи. Це могли бути "прогностики" для конкретної людини, міста. Могли бути гороскопи на цілий рік та навіть більше для певного регіону. Астрологи були переконані, що рухи небесних світил впливають на все - від погоди та врожаю до здоров'я самої людини - вірили, що мікрокосмос людини відповідає великому космосу планет і зірок.

Зодіакальні карти допомагали медикам діагностувати хворобу та призначити лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астролог розповіла, коли найлегше буде схуднути і завагітніти

Автор: facebook.com/SymbolonCenter
  Місячна зодіакальна карта. Лікар повинен був вирахувати положення Місяця перед проведенням складних медичних процедур, зокрема перед кровопусканням або перед проведенням хірургічних операцій.
Місячна зодіакальна карта. Лікар повинен був вирахувати положення Місяця перед проведенням складних медичних процедур, зокрема перед кровопусканням або перед проведенням хірургічних операцій.

Також у середньовічних медичних кодексах можна зустріти зображення "зодіакальної людини". На її тілі зображено 12 знаків зодіаку. Так люди намагались пояснити, які зодіакальні сузір'я впливають на частину тіла. Щоб діагностувати хворобу середньовічний медик мав спочатку визначити сузір'я, в якому з'явився Місяць, коли пацієнт вперше захворів. Потім звірявся із прогнозами та враховував інші показники. Це дозволяло "з точністю" поставити діагноз. Відповідали знаки зодіаку не лише за певні частини людського тіла. Існувала й "спеціалізація" по хворобах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дорогоцінне каміння та вишукана різьба - як прикрашали середньовічні книги

Автор: facebook.com/SymbolonCenter
  Зодіакальна людина на спеціальній карті XV ст.
Зодіакальна людина на спеціальній карті XV ст.
Автор: facebook.com/SymbolonCenter
  Часослов герцога Беррійського. Ця «зодіакальна людина» дещо відрізняється від інших – людська фігура оточена овалом із зображенням знаків зодіаку.  На цій мініатюрі чітко прослідковується зв'язок астрології з гуморальною теорією. У чотирьох кутах розміщено написи, згідно з властивостями кожного знаку зодіака (гарячий, холодний, вологий, сухий), темпераментами та сторонами світу.  Уся ця інформація враховувалась середньовічними медиками.
Часослов герцога Беррійського. Ця «зодіакальна людина» дещо відрізняється від інших – людська фігура оточена овалом із зображенням знаків зодіаку. На цій мініатюрі чітко прослідковується зв'язок астрології з гуморальною теорією. У чотирьох кутах розміщено написи, згідно з властивостями кожного знаку зодіака (гарячий, холодний, вологий, сухий), темпераментами та сторонами світу. Уся ця інформація враховувалась середньовічними медиками.
Тюбінгенська домашня книга, або Ятроматематична календарна книга - унікальний рукопис німецькою мовою, який був створений в 1430-1480 роках, ймовірно, в швабському герцогстві Вюртемберг (південний захід Німеччини). Нині манускрипт зберігається в Бібліотеці Тюбінгенського університету.
Тюбінгенська домашня книга присвячена відразу кільком напрямками. Домашньою (або домовою) в Середні віки в Німеччині називали книгу, яка містила відомості з різних галузей знань, тобто це був свого роду практичний альманах або довідник. Крім цього, в книзі був розділ, присвячений медицині, і розділ, присвячений геомантії, - ворожінню за допомогою землі.
Зараз ви читаєте новину «Вивчалась медиками - коли люди почали вірити в астрологію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути