вівторок, 05 травня 2020 14:55

Викопали добре збережений човен, якому 2 тис. років

Викопали добре збережений човен, якому 2 тис. років
Під час виготовлення човна використали техніку шиття. Фото: croatiaweek.com

Археологи виявили давньоримський дерев'яний човен у містечку Пореч, що на Андріатичному узбережжі Хорватії. Знахідці близько 2 тис. років.

Човен виготовили за допомогою техніки шиття, що була типовою для північної частини Адріатики. Майстри зв'язували деякі ділянки обшивки мотузкою через отвори, у які вставляли дерев'яні цвяхи. Потім накладали ребра, які фіксували на готовій пластині за допомогою великих дерев'яних цвяхів, повідомляє Crotia Week.

Човен довжиною близько 5 м мав одне вітрило. Добре збереглися ребра, обшивка та кіль. Припускають, що належав місцевим рибалкам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сербські археологи знайшли у кар'єрі стародавні кораблі

"Це римське зшите судно I ст. н.е. Техніка шиття корабля відома з попередніх періодів. Цей зразок із Пореча - один з 3 човнів, знайдених на суші, які не є частиною підводних археологічних знахідок", - розповів місцевий археолог Бартоліч Сиротич.

Збереженню знахідки сприяли глибина та відсутність впливу кисню. Дослідники наголошують, що це перший човен, знайдений у Поречі, ще 2 подібні знаходили у Пулі.

Нещодавно в хорватському місті Вінковці робітники виявили 2 могили аварських воїнів. Їхній вік оцінюють у 1,3 тис. років. Такі поховання знаходять на теренах міста вперше. Колись там розташовувалося римське поселення Цибала, відоме великою битвою 314-го між військами імператорів Константина I і Флавія Ліцинія. У VII-VIII ст. воно перейшло під контроль аварів.

Зараз ви читаєте новину «Викопали добре збережений човен, якому 2 тис. років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути