понеділок, 02 грудня 2019 15:17

Військовий привласнив частину державної скарбниці

Військовий привласнив частину державної скарбниці
Отаман Омелян Волох. Явище "отаманщини" в часи Української революції 1917-1921-го історики оцінюють вкрай негативно Фото: wikipedia

Отаман військ УНР Омелян Волох викрав державну скарбницю Української Народної Республіки і перейшов на бік більшовиків 2 грудня 1919-го.

Разом з отаманами Олександром Данченком і Федором Божком підняли заколот проти Директорії УНР та українських військ у містечку Любар — тепер на півдні Житомирщини. Тоді українські війська перебували у "трикутнику смерті", затиснуті між червоноармійцями, білогвардійцями та поляками.

Зрадники, перебуваючи під червоною пропагандою, закликали українців боротись за радянську владу. Тоді ж, разом із загоном гайдамаків, напали на місцеву пошту де знаходилась українська державна казна. Бандити захопили 2 млн. українських карбованців і 30 тис. царських срібних рублів, чим поставили український уряд та вірних військових у гірше становище.

Подальша доля коштів із української Держскарбниці невідома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Отаман Омелян Волох зрадив Симона Петлюру

У 1930-х Волоха звинуватили в "підготовці антибільшовицького збройного повстання", а 1937-го - розстріляли в урочищі Сандармох.

Отаманщина або Отаманія — наявність на певній території великої кількості партизанських загонів на чолі зі своїми отаманами (командирами), які не підпорядковуються владі внаслідок її політичної слабкості.

Зараз ви читаєте новину «Військовий привласнив частину державної скарбниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути