неділя, 31 березня 2019 08:20

Вежу покривають 60 тоннами фарби кожні 7 років

Вежу покривають 60 тоннами фарби кожні 7 років
Ейфелева вежа, будівництво. Фото: http://under35.me

Архітектор Александер Густав Ейфель 31 березня 1889 року підняв французький прапор на верхівці Ейфелевої вежі в Парижі.

Роботи тривали протягом двох років. Їх виконували 300 робітників під керівництвом архітектора Густава Ейфеля. Підсумковий бюджет будівництва склав 7,8 млн франків. Під першим балконом, на всіх чотирьох сторонах парапету викарбувані імена 72-х видатних французьких вчених та інженерів, а також тих, хто вніс особливий внесок у творіння Гюстава Ейфеля. Згодом вежа стала прибутковою через потік туристів і рекламу. Тому її не розібрали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому Гітлер так і не відвідав Ейфелеву вежу

Понад 40 років Ейфелева вежа була найвищою спорудою у світі, майже вдвічі вищою від найвищих будівель світу того часу — піраміди Хеопса (146,6 м), Кельнського (156 м) і Ульмського соборів (161 м), монументу Вашингтона (169 м) — поки в 1930 її не перевершила будівля Крайслер Білдінг у Нью-Йорку.

Вежу фарбують трьома різними відтінками кольорів. Найтемніший використовується біля основи башти, а найяскравіший колір на верхівці. Її покривають 60 тоннами фарби кожні 7 років для того, щоб захистити від корозії.

Зараз Ейфелева вежа офіційно належить місту і передана на основі поновлюваного контракту компанії з обмеженою відповідальністю під назвою "Суспільство експлуатації Ейфелевої вежі".

Під час окупації, учасники французького руху опору роз'єднали кабелі у ліфтах, аби перешкодити Гітлеру піднятися на гору та насолодитися виглядом Парижа. Донині існують легенди, як настрашений Гітлер обрав заради свої безпеки сходи. Правда, однак, і інша: Гітлер без особливого жалю відмовився відвідати цей пункт своєї паризької подорожі .На прогулянку Парижем він витратив лише три години.

Зараз ви читаєте новину «Вежу покривають 60 тоннами фарби кожні 7 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути