вівторок, 20 листопада 2012 11:03

Вчені розкрили вбивство, скоєне 5500 років тому

Дослідники з'ясували причину загибелі юнака, мумія якого зберігається в музеї Англії.

Як з'ясували вчені, стародавня мумія, що зберігається вже більше ста років в Британському музеї, являє собою останки хлопця, якого убили ударом в спину. Такі висновки були зроблені на підставі останнього дослідження.

Молодий житель стародавнього Єгипту на прізвисько Джинджер, яке він отримав через рудого кольору волосся, помер в результаті удару гострим предметом під ліву лопатку. Вивчивши "віртуальну таблицю розтину", судмедексперти визначили, що юнак став жертвою навмисного вбивства в мирний час.

"Його ліва лопатка злегка пошкоджена. На знімках видно, що ребра безпосередньо під лопаткою були роздроблені таким чином, що уламки застрягли в м'язових тканинах. Це говорить про величезну фізичну силу вбивці", - цитує FedPost.ru фахівця музею за людськими останками Даніеля Антуана.

Крім того, визначено, що на момент смерті молодій людині було від 18 років до 20 років, а відсутність оборонних ран говорить про те, що на Джинджера було скоєно раптовий напад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мумії інків можуть допомогти людям сьогодення

Удар нанесли лезом з міді або загостреного каменя.

З думкою  колег згоден професор Центру медичних наук зображення та візуалізації і судово-медичний експерт в області радіології Андерс Перссон. За його словами, на мумії відсутні ознаки загоєння і тяжкість травми. Тому можна припустити, що поранення стало смертельним для молодої людини.

Відзначається, що мумія є найпопулярнішою пам'яткою музею британської столиці після Розеттського каменю. При її вивченні судмедексперти використовували комп'ютерну томографію і всього за 30 секунд визначили необхідну інформацію для дослідження причин смерті.

У майбутньому планується провести роботи по відновленню останніх годин життя Джинджера і визначити, чим харчувався юнак в останні три місяці до своєї загибелі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені розкрили вбивство, скоєне 5500 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути