понеділок, 16 листопада 2015 10:18

Вчені дослідили мумію епохи інків, якій понад 500 років

Вчені дослідили мумію епохи інків, якій понад 500 років

Вчені з Іспанії, Німеччини і Аргентини під керівництвом Антоніо Саласа (Antonio Salas) з університету Сантьяго-де-Компостела (Іспанія) проаналізували рештки 7-річного хлопчика, який загинув близько 500 років тому під час інкського ритуалу. Як виявилося, мітохондріальна ДНК дитини містила дуже рідкісну на сьогодні гаплогруппу C1bi.

Муміфіковане тіло так званого "хлопчика з Аконкагуа" - найвищої гори в Південній Америці, на території сучасної Аргентини, - було знайдене 1985 року на висоті приблизно 5 300 метрів. На думку дослідників, дитину принесли в жертву приблизно 500 років тому, під час правління інків. Вона є однією із жертв ритуалу капакоча, коли спеціально обраних дітей відводили в гори у віддаленій місцевості і там або вбивали, або залишали вмирати. Завдяки вкрай холодному і сухому клімату високогір'я тіло хлопчика з Аконкагуа чудово збереглося, що дозволило команді Антоніо Саласа провести генетичне дослідження і виділити мітохондріальну ДНК. Як матеріал вчені вибрали тканини з легені хлопчика, оскільки це зменшувало вірогідність забруднення зразками ДНК людей, які знайшли тіло.

У результаті вчені з'ясували, що хлопчик мав дуже рідкісну на сьогодні варіацію гаплогрупи C1b - C1bi. Хоча C1b є досить поширеною гаплогрупою серед індіанського населення Південної Америки, варіант C1bi був до цього моменту зафіксований тільки у 4 осіб: 3 сучасних жителів Болівії і Перу (у тому числі, у двох індіанців аймара) і одного жителя імперії Уарі (бл. 1000-1460 н. е.). На думку вчених, це свідчить про те, наскільки змінився склад населення після приходу європейців, оскільки малоймовірно, що в якості жертви був обраний саме носій рідкісної на той момент гаплогрупи. Зміна складу населення, швидше за все, була зумовлена, насамперед, завезеними завойовниками хворобами, від яких вимерло до 90% індіанського населення.

Також Антоніо Салас повідомив, що гаплогрупа C1b, мабуть, виникла приблизно 18 тисяч років тому у перших жителів американського континенту, а варіант C1bi з'явився близько 14 тисяч років тому. Вчений планує далі продовжити розшифровку генома хлопчика з Аконкагуа, а також, можливо, завдяки тому, що тіло хлопчика містить залишки мікроорганізмів, які оточували його, спробує зрозуміти, які хвороби були поширені того часу.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дослідили мумію епохи інків, якій понад 500 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути