понеділок, 13 серпня 2018 12:32

В Україні закрили витверезники - як жилося п'яницям у спецзакладах
4

19 років тому в Україні закрили витверезники
Фото: "Факти"
19 років тому в Україні закрили витверезники
19 років тому в Україні закрили витверезники
19 років тому в Україні закрили витверезники

19 років тому в Україні закрили витверезники.

Перший заклад для п'яних громадян з'явився у Російській імперії. Установа називалася притулком для сп'янілих. Його відкрили 7 листопада 1902 року в Тулі. Організував його лікар Федір Архангельський. Його ініціативу підтримала місцева дума, функціонував притулок за рахунок міської казни.

1931 року перший витверезник організували в СРСР. 1939 року їх передали під управління міліції, повідомляють "Факти".

До витверезників запроторювали затриманих осіб, які своїм виглядом і поведінкою ображали "суспільну мораль". Затримували всіх, хто розпивав, йшов по вулиці хитаючись, або вже не міг йти.

Прибулих садили на спеціальні лави. Іноді прив'язували, якщо вони не могли сидіти. У людей забирали гроші й документи, фотографували, записували особисті дані, фіксували ступінь сп'яніння. Потім роздягали. У деяких випадках стригли під нуль. Ставили під крижаний душ і вкладання на ліжко в одній із кімнат.

Особливо буйних пацієнтів прив'язували до ліжок. Жінок розміщували у спеціальній кімнаті.

Ранок у витверезнику починався з підйому. У чергового міліціонера з'ясовували особу тих, хто напередодні не міг нічого повідомити про себе. Фельдшер проводив повторний огляд.

Затриманим виписували штрафну квитанцію за перебування. За часів правління генсека Леоніда Брежнєва витверезник коштував у 10-25 рублів, при середній зарплаті в 120-160 рублів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колгоспниці й танцмайданчики - американський фотограф показав життя в Україні 1947-го

Якщо людина потрапляла у витверезник кілька разів за рік, її направляли в наркологічний диспансер або відділення лікарні для обстеження.

Наприкінці функціонування медвитверезників у Києві за його відвідування брали плату близько 130 гривень. Пацієнт отримував ліжко з клейонкою замість простирадла, послуги лікаря і склянку гарячого чаю з печивом вранці. Холодний душ вже не застосовували. Ще близько 100 гривень можна було заплатити, щоб вас не внесли в базу даних. До неї могли заглянути потенційні роботодавці.

12 серпня 1999 року витверезники визнали не рентабельними і позакривали.

17 травня 1985 року газета "Правда" опублікувала ухвалений попереднього дня указ президії Верховної Ради СРСР "Про посилення боротьби з пияцтвом й алкоголізмом, викорінення самогоноваріння". Увійшов до історії як "сухий закон Горбачова".

Зараз ви читаєте новину «В Україні закрили витверезники - як жилося п'яницям у спецзакладах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути