вівторок, 10 жовтня 2023 14:35

В Україні започаткували нову науку

В Україні започаткували нову науку
Перед головним корпусом інституту встановили монумент у пам'ять видатного експерименту Фото: wikipedia

Атомне ядро літію вперше розщепили у Харкові 10 жовтня 1932-го. Експеримент провів фізико-технічний інститут. Ним започаткували ядерну фізику.

За рік після заснування установи, 1929-го молоді українські вчені Антон Вальтер, Георгій Латишев, Олександр Лейпунський і Кирило Синельников утворили "високовольтну бригаду". Поставили за мету першими у світі розщепити атомне ядро. Для цього планували побудувати прискорювач протонів.

Конкурентів у СРСР вони не мали, але робота велась інтенсивна. Синельников мав англійський науковий досвід. Стажувався 2 роки у Кавендіській лабораторії Кембріджського університету.

Вченим вдалося збудувати аналог високовольтного генератора Ван де Граафа. Принцип дії приладу заснований на електризації діелектричної стрічки, яка постійно рухалась. Це дозволяло досягти напруги понад 1 млн вольт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії вибухнув ядерний реактор

Головний експеримент призначили на 10 жовтня. Того дня лабораторію інституту відвідав видатний фізик Петро Капіца. Він разом із українськими вченими спостерігав у мікроскоп, як під напругою прискорюються протони та з'являються іскри, що свідчили про розпад ядер літію.

Незважаючи на вдачу, стати першими у світі ентузіасти-вчені не змогли. Аналогічний експеримент провели англійські фізики у Кавендіській лабораторії на декілька місяців раніше.

1971-го ЦК КПУ наказав спорудити у Харкові грандіозний монумент на честь розщеплення атомного ядра, але проект так і не втілили в життя. Поставили лише невеликий пам'ятник.

Харківський фізико-технічний інститут заснували 1928-го з ініціативи вченого фізика Абрама Йоффе. Першочергові завдання, поставлені перед установою, полягали у проведенні досліджень в ядерній фізиці та фізиці твердого тіла. В інституті працювало багато видатних фізиків, таких як Лев Ландау та Ігор Курчатов. У другій половині 1930-х більшість членів інституту пережили сталінські репресії.

Зараз ви читаєте новину «В Україні започаткували нову науку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути