вівторок, 29 вересня 2015 10:35

В Туреччині археологи знайшли скелет собаки, якому 3 тисячі років

В Туреччині археологи знайшли скелет собаки, якому 3 тисячі років
Фото: mk-turkey.ru

Під час археологічних розкопок у східній турецькій провінції Ван, на місці, де колись процвітала столиця стародавньої цивілізації Урарту - Тушпа, вчені знайшли рештки собаки, якій близько 3 тисяч років. Поховання знаходилося всередині стародавнього будинку. 

Розкопками, що проходять на північ від фортеці Ван за дозволом турецького Міністерства культури і туризму, керує доцент кафедри історії та археології Стамбульського університету Еркан Коньяр.

Незважаючи на те, що розкопки проводяться на ділянках в безпосередній близькості від фортеці Ван вже протягом шести років, команда археологів була здивована, виявивши скелет собаки, похований під фундаментом стародавнього будинку. За оцінками експертів, вік решток становить не менше 3 тисяч років.

"Раніше ми знаходили подібні зразки в некрополі в районах басейну озера Ван. Однак це дуже цікавий і незвичайний випадок, оскільки тварина було похована всередині житла", - сказав Коньяр, зазначивши, що його команда вперше стикається з подібним фактом.

За словами керівника розкопок, це відкриття говорить про високе значення, яке жителі Урарту надавали своїм пастушим собакам. "Це показує, що населення Урарту любило цих тварин. Ми говоримо про цивілізацію, яка займалася розведенням овець і кіз. Ми бачимо, що тут високо цінувалися собаки", - підкреслив Коньяр.

Еркан Коняр пояснив, що на місцях інших археологічних досліджень, таких як Чаталхойюк в Туреччині, де людські поселення існували приблизно з 7500 до 5700 року до н. е., люди часто ховали близьких родичів прямо в житлі. "Тут ми бачимо, що жителі стародавньої Тушпи подібним же способом поховали тварину. Ця обставина свідчить про цікавий взаємозв'язок", - зазначив він.

Слід зазначити, що розкопки на цій ділянці почалися близько місяця тому з метою отримати уявлення про архітектуру Урарту. Керівник розкопок також заявив, що колись у цьому районі проживала еліта давнього суспільства. Про це свідчать знайдені глиняні таблички і декоративні елементи.

Зараз ви читаєте новину «В Туреччині археологи знайшли скелет собаки, якому 3 тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути