Ексклюзиви
субота, 07 травня 2022 08:26

В СРСР замовчували капітуляцію Німеччини: дата

В СРСР замовчували капітуляцію Німеччини: дата
Генерал-полковник Альфред Йодль підписав капітуляцію у Реймсі. Фото: gettyimages.com

7 травня 1945 року у французькому місті Реймс начальник Оперативного штабу Вермахту генерал-полковник Альфред Йодль підписав Акт про беззастережну капітуляцію Німецьких збройних сил.

Документ встановив перемир'я на фронтах Другої світової війни. Акт про капітуляцію зобов'язав німецьких військовослужбовців припинити опір, здатися в полон і передати матеріальну частину збройних сил противнику.

"Ми, що нижче підписалися, діючи за уповноваженням Німецького верховного командування, погоджуємось на беззастережну капітуляцію всіх збройних сил на суші, на морі та в повітрі, що перебувають тепер під німецьким контролем, Верховному командуванню союзних Експедиційних сил і водночас Радянському верховному командуванню", - йшлося в документі.

Акт підписали в штабі Союзних експедиційних сил. На церемонії підписання була присутня група з 17 журналістів. США і Британія погодилися відкласти публічне оголошення про капітуляцію, щоб СРСР міг підготувати другу церемонію капітуляції в Берліні. З репортерів взяли клятву, що вони повідомлять про капітуляцію тільки за 36 год.

Німецьке радіо повідомило про підписання капітуляції. Ще через годину про це повідомило агентство Associated Press. Репортер Едвард Кеннеді після німецького повідомлення визнав себе вільним від обіцянки. Але потім його звільнили, і мовчання про капітуляцію тривало на Заході ще добу. У Радянському Союзі інформацію про капітуляцію 7 травня замовчували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співпрацю Кремля з Гітлером мав приховати термін "Велика вітчизняна війна"

Радянський представник генерал Іван Суслопаров підписував акт на свій страх і ризик. Інструкцій з Москви він не отримував. Глава СРСР Йосип Сталін був обурений підписанням капітуляції в Реймсі. Він відмовився визнати цей акт, зажадавши його нового підписання у взятому Червоною армією Берліні.

8 травня в Україні – День пам'яті та примирення. Згадуватимуть події Другої світової війни, найкривавішого в історії збройного конфлікту. Він забрав життя до 85 млн людей, із них до 10 млн – українці.

Зараз ви читаєте новину «В СРСР замовчували капітуляцію Німеччини: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути