понеділок, 06 грудня 2021 08:20

У школі шпигунів вчили вбивати парасолькою і олівцем

У школі шпигунів вчили вбивати парасолькою і олівцем
Коли закінчилася війна – табір розформували і закрили. Будівлю зруйнували, усі докази існування секретного об'єкту знищили. Фото: https://delphipages.live

У Канаді 6 грудня 1941-го у секретному проєкті часів Другої світової "Таборі X" почали підготовку таємних агентів союзників. Найкращі фахівці з усього світу від 2 до 6 місяців навчали новобранців всім видам таємних шпигунських операцій.

На початку Другої світової війни 44-річий канадський бізнесмен і британський шпигун Вільям Стівенсон на прізвисько "Тихий канадець" за підтримки уряду Канади, США та Британії почав будівництво школи для навчання шпигунів. Поблизу канадського озера Онтаріо звели таємний об'єкт, офіційно відомий як Special Training School.

Сюди приїжджають спеціально відібрані чоловіки і жінки з Центральної та Південної Америки, Канади, східної Європи та Британії. Найкращі фахівці з усього світу навчають новобранців всім видам таємних і шпигунських операцій - від мовної підготовки до рукопашного бою, зброї, кодів, вбивств, знищення, обману.

Британського підполковника Вільяма Фейрберна на прізвисько "Тихий вбивця" запросили навчати рукопашного бою. Найкращі його учні навчилися вбивати противника під час рукостискань, парасолькою, горнятком або кульковою ручкою чи олівцем. Спеціальне обладнання часто надходило від американських виробників. У табір привезли лист куленепробивного скла. Агенти стояли за цим склом, а в них стріляли з близької відстані. Так тренували витримку і сміливість. У темряві шукали і складали зброю і вибухівку у розібраному виді. Жорстоко допитували і примушували, незважаючи на сп'яніння, поводитися тверезо – стріляти в ціль, приймати рішення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили літак із суперзіркою кіноматографа на борту

Керівник табору Вільям Донован "Дикий Білл" організував таємну співпрацю з міжнародними корпораціями та Ватиканом. Слідкував за винаходом нової, зручної для шпигунства зброї, камер і бомб. Донован вербував агентів серед цивільних - від інтелектуалів і художників до людей із кримінальним минулим.

Табір X став важливим міжнародним центром комунікацій. Тут встановили один з 10 у світі високошвидкісних центрів радіозв'язку "Гідра". Центр щодня передавав 30 тисю і отримував 9 тис. груп повідомлень – це була секретна розвідка союзників. В центрі зв'язку працювали агенти-жінки. Випускники мали здати іспит на витривалість, винахідливість і скритність.

Випускники табору X працювали секретними агентами, співробітниками безпеки, офіцерами, шпигунами, експертами з психологічної війни. Служили в таємних операціях в Європі, Африці, Австралії, Індії та Тихому океані. На них полювали нацисти і комуністи, більшість загинули під час війни. Після навчання в Канаді кращих забирали у британські школи шпигунів.

До кінця війни до 2 тис. агентів підготовили і відправили за кордон. Одним з британських агентів був англієць Ян Флемінг, який написав книги про супершпигуна Джеймса Бонда 007. Характер персонажа списав із Вільяма Стівенсона. Коли закінчилася війна – табір розформували і закрили. Будівлю через 14 років зруйнували, усі докази існування секретного об'єкту знищили. Зараз на цьому місці знаходиться природний парк.

В Далласі у штаті Техас 22 листопада 1963-го вбили 35-го президента США Джона Кеннеді. Його смертельно поранили пострілом з гвинтівки, коли він з дружиною їхав в президентському кортежі. Більшість американців вірили у "теорію змови". Мовляв, Кеннеді вбили мафіозі або шпигуни з радянського союзу.

Зараз ви читаєте новину «У школі шпигунів вчили вбивати парасолькою і олівцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути