Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2012 15:59

У Рівному встановили новий пам'ятник на могилі полковника УНР

У Рівному на могилі полковника Армії УНР Костя Вротновського-Сивошапки встановили пам'ятник. Про це повідомляє благодійна ініціатива "Героїка".

Вперше з часів відновлення Україною незалежності на могилі воїна Армії Української Народної Республіки встановлено петлюрівський хрест. На еміграції подібні монументи встановлювались на могилах козаків та старшин, які воювали за незалежність УНР.

Автор: Фото: geroika.org.ua/
  Новий хрест на могилі
Новий хрест на могилі

Пам'ятник відтворює форму ордену "Хрест Симона Петлюри". Чин освячення пам'ятника здійснили священики УПЦ КП.

"Цією маленькою справою ми хочемо ще раз наголосити, що фундаментом сучасної України є держава УНР, а не совдепія. Важливо зберегти пам'ять про людей, які склали найвищу пожертву задля незалежності нашої Батьківщини", - зазначив представник "Героїки" Олег Слабоспицький.

Могила полковника Армії УНР Костя Вротновського-Сивошапки є однією з небагатьох серед українських військових могил, якій вдалось пережити радянську окупацію та уникнути знищення. На початку дев'яностих років рівненські патріоти встановили на місці поховання полковника металевого хреста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На пам'ятнику Леніну написали "Смерть донецьким окупантам"

У 2012 році представники благодійної ініціативи "Героїка" вирішили спорудити на могилі Вротновського-Сивошапки військовий пам'ятник. Реалізувати задум вдалось завдяки завзяттю жертводавців з Миколаєва, які провели у своєму місті збір коштів в пам'ять про видатного земляка.

Автор: Фото: geroika.org.ua/
 

Своїми пожертвами до справи долучились благодійники з Києва, Рівного, інших міст України та представники української діаспори.

Зібраних коштів вистачило не лише на гідне впорядкування могили у Рівному, але й на виготовлення пам'ятника для ще одного українського старшини – хорунжого Армії УНР Тихона Хилюка, уродженця Вінниччини, який похований у с. Нижнів, що на Івано-Франківщини (урочисте відкриття пам'ятника відбудеться наприкінці червня).

"На формальний дозвіл від рівненського міськвиконкому встановити новий пам'ятник "Героїка" чекала понад 90 днів, - підсумовує координатор благодійної ініціативи Павло Подобєд. - Це за умов, що всі роботи з проектування, виготовлення, транспортування та встановлення пам'ятника ми взяли на себе. До прикладу, у Херсоні пам'ятник на могилі ветерана УПА ми встановили менш як за тиждень і всі погодження отримали усно".

Зараз ви читаєте новину «У Рівному встановили новий пам'ятник на могилі полковника УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути