Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2021 08:21

У Празі почали видавати українську газету

У Празі почали видавати українську газету
Українську господарську академія в Подєбрадах відкрив Микита Шаповал. Фото: http://www.ukrmemorial.eu

У Празі 23 вересня 1921-го вийшов перший номер газети "Громадський вісник". Двотижневик став друкованим органом Українського громадського комітету в Чехословаччині.

Організація українців утворена влітку 1921-го колишнім членом Центральної Ради Микитою Шаповалом. Він мав добрі зв'язки з чехословацьким урядом і отримав фінансування. Комітет надавав допомогу українським емігрантам і біженцям, організовував наукові заходи, концерти, виставки, підтримував українські культурні заклади.

Відкривав і освітні установи й організації - Українську господарську академію в Подєбрадах і Український педагогічний інститут ім. Михайла Драгоманова у Празі. Видавав підручники й посібники для студентів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці створили підпільну військову організацію у Празі

У "Громадському віснику" писали про діяльність комітету, стан української еміграції в Чехословаччині та Польщі. Розміщували оголошення щодо допомоги біженцям у забезпеченні одягом, їжею, житлом, роботою. Писали й новини з радянської України, а пізніше з СРСР. Незабаром на зміну віснику прийшов журнал "Нова Україна".

Загалом у Чехословаччині видали близько 100 часописів. Вони ширили Європою відомості про Україну і її становище під більшовиками.

27 квітня 1906-го в Санкт-Петербурзі вийшло перше число газети "Украинский вестник". Тижневик виходив до вересня 1906-го. Усього вийшло 14 номерів. Видавався за часів першої Державної думи Російської імперії, де створили українську парламентську фракцію.

Зараз ви читаєте новину «У Празі почали видавати українську газету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути