середа, 26 серпня 2015 13:30

В Польщі знайшли радянський літак, збитий у 1945 році

В Польщі знайшли радянський літак, збитий у 1945 році
Вісла обміліла до рівня 1789 року. Фото: Janek Skarżyński/AFP/Getty Images

У Польщі під час розкопок було знайдено радянський літак часів Другої світової війни. Літак був збитий і впав у річку імовірно взимку 1945 року, повідомляє "ZN.UA" c посиланням на "The Guardian".

Чиновники розповіли, що частини літака знаходили в річці Вісла, але раніше ніяк не могли їх знайти решту. Оскільки річки в Польщі обміліли до рекордно низького рівня через тривалу посуху, це й посприяло знахідкам реліквій воєнного часу. Річка, яка протікає на 1047 км від Бескид до Балтійського моря, зараз знаходиться на найнижчому рівні з кінця 18-го століття.

Радянський літак знайшли в неділю, 23 серпня. Роботи на місці знахідки продовжаться в суботу. Літак був збитий і впав у річку імовірно взимку 1945 року. У той час, німецька армія до наступу Червоної армії відступала до Берліна. Дослідники знайшли залишки радянського винищувача-бомбардувальника в річці Бзура (притока Вісли), недалеко від села Каміон в центральній частині Польщі. Фрагменти перемістили в музей в сусідній Вишогруд. Повідомляється, що були виявлені останки двох членів екіпажу літака. Директор Центру культури "Вісла" та Музею Вісли у Вишгороді Павло Лещинський каже, що крім частин літака були виявлені окремі частини військової форми, пістолет ТТ, парашут, радіоустаткування і багато боєприпасів. Написи на приладовій панелі і на радіоприймачі зроблені кирилицею.

Також у Польщі у вівторок, 25 серпня, були знайдені єврейські надгробки на мілині річки Вісла. У Варшаві вважають, що могильні плити знаходилися раніше на кладовищі Бродні в польській столиці. Там були поховані близько 300 000 євреїв, однак уціліли тільки 3 000 надгробків. Інші були знищені під час війни і після її закінчення - їх використовували як будівельний матеріал і для зміцнення берегів Вісли.

Зараз ви читаєте новину «В Польщі знайшли радянський літак, збитий у 1945 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути