понеділок, 06 квітня 2020 13:43

У полі знайшли срібну прикрасу вікінгів

У полі знайшли срібну прикрасу вікінгів
Мініатюрні копії торквесів вікінги носили у вигляді кулонів Фото: Rijksmuseum van Oudheden

У національному музеї старожитностей Нідерландів показали кільце вікінгів, знайдене торік на кукурудзяному полі неподалік міста Хогвауд за допомогою металошукача. Артефакту майже 1,1 тисячі років.

Його виготовили з бруска срібла. Через кільце проходить тонка філігранна нитка з маленьких кульок. Завдяки цьому прикраса виглядає, наче заплетена. Має діаметр 25 мм і важить 8 г. За словами музейників, вона завелика для носіння на пальці. Імовірно, прикрасу носили на шкіряній нитці як підвіску-кулон, про що свідчать сліди зносу тонкої частини кільця. Припускають, це мініатюрна версія товстих кручених скандинавських шийних підвісок - гривень або торквесів, повідомляє офіційний сайт музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У льодовику знайшли стрілу вікінгів

Дослідники кажуть, що вікінги носили із собою мініатюрні версії й інших важливих військових атрибутів - мечів і сокир.

Північна Голландія була базою для вікінгів зі Скандинавії з IX ст. Будували табори й грабували міста у внутрішній частині країни. Вікінг, імовірно, загубив прикрасу під час перебування тут.

Археологи знайшли 1200-річну гральну фігурку вікінгів на острові Ліндісфарн, Велика Британія. Вважають, що це "король" із настільної шахоподібної гри hnefatafl - "стіл короля". Чисельні фігурки "захищали короля", що перебував у центрі дошки, від атак "ворогів", які наступали з чотирьох боків. Артефакт зроблений із білого та синього скла.

Зараз ви читаєте новину «У полі знайшли срібну прикрасу вікінгів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути