вівторок, 21 квітня 2015 13:31

В Норвегії археологи знайшли "молот Тора"

В Норвегії археологи знайшли "молот Тора"
Фото: Nord-Trøndelag County Authority

У комуні Стейнхйор (центральна Норвегія) знайшла рідкісну срібну підвіску - "молот Тора". Це чотирнадцята подібна знахідка на території Норвегії. З них тільки половина - срібні. Для порівняння - на території Норвегії знайдено близько 3,5 тисячі мечів епохи вікінгів.

Знахідку зробив "любитель детекторного пошуку" Магне Екснес (Magne Øksnes).

"Молот" датується IX - першою половиною X століття. Його розміри - 34 х 24 міліметри, вага - 5,6 грама. Артефакт прикрашений зображеннями кілець, півкілець і невеликих квадратів.

У скандинавській міфології молот бога Тора називався Мйольнір. Він мав коротке руків'я і був таким важким, що ніхто не міг його підняти. Тор використовував його як метальну зброю. Молот завжди потрапляв в ціль і повертався в руки метальника.

Молот Тора вважався його символом, в Скандинавії підвіски у вигляді цієї зброї використовувалися як амулети. Після приходу християнства молот Тора носили ті, хто дотримувався старої віри і заперечував нову релігію. Однак часто "молоти Тора" носили і скандинави-християни. Християнські хрести та молоти "забезпечували" власнику "подвійний захист".

Дослідники неодноразово висловлювали сумніви в тому, що амулети зображували молот. Деякі говорили, що у нього занадто коротке руків'я, інші вказували на те, що ударна частина "молота" була б не симетричною.

Однак у липні 2014 року в Данії був виявлений новий "молот", на якому зберегся рунічний напис. Вона стверджує: "Hmar x is" - "Це молот".

Всього в північній частині Європи знайдено понад тисячу схожих амулетів. Знахідка такого артефакту вважається ознакою присутності скандинавів.

Зараз ви читаєте новину «В Норвегії археологи знайшли "молот Тора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути