пʼятниця, 11 серпня 2023 06:35

В небі зіткнулися два пасажирські літаки

В небі зіткнулися два пасажирські літаки
Пам'ятник футбольній команді "Пахтакор" в селищі Курилівка Дніпровського району. На честь загиблих футболістів назвали вулиці в містах Узбекистану. Фото: Vasyatka

У небі над селищем Курилівка Дніпровського району на висоті 8400 м 11 серпня 1979-го зіткнулися два літаки Ту-134. Загинули всі 178 людей.

За кількістю жертв ця авіакатастрофа в історії України займає перші місця. Серед зіткнень літаків – третє. Серед загиблих опинилися 17 членів узбецького футбольного клубу "Пахтакор". Трагедія отримала особливий резонанс. Команда "Пахтакор" летіла з Узбекистану на матч до Мінська.

Ту-134А Білоруського управління цивільної авіації виконував рейс за маршрутом "Ташкент – Гур'єв – Донецьк – Мінськ". О 13:11 за московським часом лайнер вилетів з Донецька і взяв курс на Мінськ. У літаку було 77 пасажирів. Майже третину салону займала футбольна команда. О 12:53 з аеропорту міста Воронежа злетів другий Ту-134А, Молдавського управління цивільної авіації, що виконував рейс "Челябінськ – Воронеж – Кишинів". У салоні перебували 88 пасажирів, з них 16 – діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіла жертв авіакатастрофи їли вижилі пасажири

Авіадиспетчер заплутався в розрахунках висоти літаків і дав неправильні вказівки. Диспетчер подумав, що два літаки за часом поділяють 3 хв. Без перевірки взаємного положення лайнерів за допомогою радіолокатора дав команду займати однакові ешелони висоти. Обидва літаки йшли у хмарах, пілоти не мали можливості бачити один одного. На висоті 8300 м молдавський літак врізався в мінський, відтяв йому частина крила і хвостове оперення і тут же вибухнув.

Через дев'ять місяців двох диспетчерів засудили до 15 років у колонії загального режиму. На честь загиблих футболістів назвали вулиці в містах Узбекистану.

За нез'ясованих до кінця причин 17 липня 1996-го вибухнув літак, що вилетів рейсом TWA 800 з Нью-Йорка в Париж з 212 пасажирами і 18 членами екіпажу на борту. Причиною катастрофи стало самовільне займання центрального паливного баку. Вибух стався в днищі літака між кабіною пілотів і крилом, де утворилася величезна діра. Шансів вижити у людей не було.

Зараз ви читаєте новину «В небі зіткнулися два пасажирські літаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути