понеділок, 19 квітня 2021 10:28

У Харкові арештували 700 представників інтелігенції

У Харкові арештували 700 представників інтелігенції
19 квітня 1930 року зачитали вирок підозрюваним у справі СВУ. Фото: wikimedia.org

19 квітня 1930 року в приміщенні Харківського оперного театру винесли вироки членам сфабрикованої "Спілки визволення України".

У другій половині 1929 року в підрадянській Україні заарештували майже 700 представників інтелігенції. Для показового судового процесу відібрали 45 осіб на чолі з академіком Сергієм Єфремовим.

Їм закидали участь у контрреволюційній терористичній організації під назвою "Спілка визволення України". Такої організації ніколи не існувало, її сфабрикували каральні органи. Головними осередками СВУ вважалися Академія наук і Православна автокефальна церква України.

Теракти ніби-то мали здійснювати члени "Спілки української молоді", оголошеної частиною СВУ, і лікарі з її "медичної секції". Слідство говорило про зв'язки організації із закордонним петлюрівським центром.

Суд розпочався 9 березня 1930 року в Харкові. Квитки на процес розповсюджували поміж працівників державних установ. У газетах проводили кампанію проти українських націоналістів. Обвинувальний акт читали три дні.

"СВУ ставила завданням повалити радянську владу в Україні збройним повстанням за допомогою чужоземних буржуазних держав і реставрувати капіталістичний лад у формі Української народної республіки", — ішлося в акті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісі розстріляли священника

Усіх обвинувачених засудили до ув'язнення на різні терміни. Більшість засуджених, а також свідки, слідчі, судді, обвинувачі й тодішні керівники Головного політичного управління загинули в радянських концтаборах. У зв'язку зі справою СВУ заарештували, ув'язнили, заслали або розстріляли понад 30 тис. осіб.

Суд над звинуваченими в справі організації "Спілки визволення України", якої не існувало, розпочався в Харківському оперному театрі 9 березня 1930 року. Справу сфабрикували в ОДПУ УРСР для дискредитації провідних українських діячів. До судового процесу залучили приблизно 474 осіб.

Зараз ви читаєте новину «У Харкові арештували 700 представників інтелігенції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути