Ексклюзиви
пʼятниця, 30 жовтня 2020 17:33

В Єрусалимі знайшли коштовну печатку із зображенням бога

В Єрусалимі знайшли коштовну печатку із зображенням бога
Печатку знайшли у дренажній канаві. Фото: The Jerusalem Post

В Ізраїлі знайшли печатку із зображенням давньогрецького бога Аполлона.

Знахідці 2 тис. років, повідомляє The Jerusalem Post.

Її виявили дренажному каналі міста Давида.

Це третя дорогоцінна печатка періоду Другого Храму, яку знайшли в Єрусалимі.

Печатку зробили з темно-коричневої яшми. На ній є залишки світло-жовтого, коричневого та білого шарів. У давнину яшма була дорогоцінним каменем.

Знахідка має овальну форму. Її довжина 13 мм, ширина – 11 мм, а товщина – 3 мм. Дослідники вважають, що печатку використовували для відбитка на бджолиному воску.

На печатці вирізана голова Аполлона, його профіль зліва.

Археологи Елі Шукрон, Шуа Амораї-Старк і Малкі Гершковіц вважають, що хоча Аподлон і є олімпійським божеством, імовірно, що печатку носив єврей.

"Коли ми знайшли цей дорогоцінний камінь, то запитали себе: "Що Аподлон робить в Єрусалимі? І навіщо єврею носити перстень із портретом іноземного бога? Відповідь на це запитання, на наш погляд, полягає в тому, що власник персня не сприймав його як ритуальний предмет, що відображає його релігійні переконання. Швидше за все, він хотів володіти тим, що символізує зображення Аполлона: світло, чистота, здоров'я та успіх", - повідомила Елі Шукрон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкопали залишки спортзалу давніх римлян

Аполлон був одним із найпопулярніших і шанованих божеств у регіонах Східного Середземномор'я. Його порівнювали із Сонцем і світлом, з логікою, розумом, пророцтвом і зціленням.

"Той факт, що майстер залишив жовто-золоті і світло-коричневі шари на волоссі бога, ймовірно, вказує на бажання підкреслити аспект світла в особистості Аполлона, а також в німбі, що оточував його голову. Вибір темного каменю і жовтого забарвлення волосся передбачає, що творець або власник цього персня прагнув підкреслити взаємозв'язок світла і темряви", - сказав професор Амораї-Старк.

У швейцарському місті Бриг кантону Вале, на місці будівництва житлового будинку виявили залишки великих споруд римської епохи. Вони стояли там 1600-1800 років тому.

Зараз ви читаєте новину «В Єрусалимі знайшли коштовну печатку із зображенням бога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути