Ексклюзиви
четвер, 07 березня 2013 12:08

У єгипетському храмі знайшли забуте більше 2 тис. років тому взуття

Італійські археологи виявили в стародавньому єгипетському храмі взуття, залишене більше 2 тис. років тому. Сім давніх "туфель" зберігалися в посудині, захованій в невеликій ніші між стінами храму. Дослідники припускають, що взуття була захована з якихось причин групою людей, які сподівалися в майбутньому її знову витягти, повідомляє Live Science.

У посудині були знайдені дві пари дитячого взуття. Їх довжина становила 18 см. Вони були зв'язані мотузкою з пальмового волокна і поміщені у дорослу "туфлю". Ще одна пара взуття довжиною 24 см належала дорослій людині, яка, як встановили науковці, кульгала. Взуття, зроблена зі шкіри, добре збереглася, проте з часом стала дуже крихкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли найдавнішу у світі виноробну майстерню (ФОТО)

Подібне взуття в той час міг дозволити собі не кожен. Італійські дослідники вважають, що воно могло бути виготовлене ??далеко за межами Єгипту, оскільки в Єгипті в той період, як правило, використовували сандалі. Точний вік знахідки поки невідомий. Фахівці планують провести радіовуглецевий аналіз, щоб це з'ясувати.

Чому взуття вирішили заховати в храмі, поки залишається загадкою. Ймовірно, цій групі людей довелося швидко рятуватися втечею. Стіни храму могли розглядатися ними як тимчасове місце зберігання цінних речей. Сам храм був побудований під час правління фараона Аменхотепа II (1424-1398 рр. до н.е.), тобто за тисячу років до того моменту, коли взуття було заховане в посудині.

Цікаво, що одна "туфля" мала так званий рант, смужку зі шкіри, яка проходила між підошвою і верхньою частиною взуття та надавала їй велику міцність. До теперішнього часу вважалося, що рант винайшли в Середні віки. Рант зазвичай застосовували у взутті, яке було здатне протистояти сльоті. У Єгипті ж з його сухим кліматом в такому взутті не було необхідності.

 

Зараз ви читаєте новину «У єгипетському храмі знайшли забуте більше 2 тис. років тому взуття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути