четвер, 11 січня 2018 04:21

В центрі підготовки космонавтів разом з Гагаріним готували 12 льотчиків

В центрі підготовки космонавтів разом з Гагаріним готували 12 льотчиків
Перша група космонавтів в Центрі підготовки космонавтів ВПС. Фото: Вікіпедія

11 січня 1960 року в Зоряному містечку в Підмосков'ї створена спеціальна військова частина, завданням якої була підготовка космонавтів. Згодом ця частина була перетворена в Центр підготовки космонавтів ВПС. В кінці 1960-х центру присвоєно ім'я Юрія Гагаріна в пам'ять про першого космонавта планети.

Розвиток науки і техніки дозволив до кінця 50-х років серйозно розглянути питання про політ людини в космос. На початку 1959 року у президента Академії наук СРСР М.В. Келдиша відбулася нарада, на якій питання про політ людини в космос обговорювалося вже конкретно. Для успішного вирішення питання про політ людини в космос конструктор Сергій Корольов вважав за необхідне створення Центру для підготовки космонавтів. На кінець 1959 року прийнято остаточне рішення про створення спеціального Центру для підготовки людини до космічного польоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський марсохід після шести років роботи застряг у піску

До складу центру входять різні тренажери, дві центрифуги, гідролабораторії, літак-лабораторія Іл-76. Центрифуги призначені для тренувань на перевантаження, центрифуга ЦФ-18 розташована в циліндричній будівлі на території Центру. В іншій циліндричній будівлі розташована триповерхова гідролабораторія, що містить у собі ємність з водою діаметром 23 метри і глибиною 12 метрів. У гідролабораторії проводиться відпрацювання дій в умовах невагомості відкритого космосу на макеті орбітальної станції. Літак-лабораторія призначена для короткочасного створення невагомості.

До початку березня 1960 року була відібрана група з 20 майбутніх космонавтів. 7 березня 1960 року в перший загін космонавтів були зараховані дванадцять чоловік, серед яких були і Юрій Гагарін, Віктор Горбатко, Володимир Комаров, Григорій Нелюбов, Герман Титов і Георгій Шонін. У першому загоні космонавтів були: 9 льотчиків ВПС, 6 льотчиків ППО і 5 льотчиків морської авіації. Влітку 1960 року була виділена група із шести космонавтів: Юрій Гагарін, Герман Титов, Андріян Ніколаєв, Павло Попович, Григорій Нелюбов і Валерій Биковський. Ця група продовжила безпосередню підготовку до першого польоту людини в космос. Всі ці шість космонавтів 17 і 18 січня 1961 успішно склали іспит для першого польоту в космос. 12 квітня 1961 перший космічний політ здійснив Юрій Гагарін, його дублером був Герман Титов, резервним космонавтом був Григорій Нелюбов.

Зараз ви читаєте новину «В центрі підготовки космонавтів разом з Гагаріним готували 12 льотчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути