пʼятниця, 15 лютого 2013 11:01

В Англії виявили втрачену колекцію комах, що жили 183 мільйонів років тому

Автор: Фото: BRLSI
  Чарльз Мур
Чарльз Мур

Колекція викопних комах, зібрана ще в 19 столітті, через сто років знову опинилася в руках вчених. Вона допоможе зрозуміти, які бабки, таргани і жуки мешкали на Землі близько 183 мільйонів років тому.

Як повідомляє BBC, колекцію знайшли співробітники Королівського інституту наук і літератури міста Бат. Її зібрав відомий англійський геолог Чарльз Мур (1815-1881) поблизу містечка Строуберрі Бенкс. Також цей вчений виявив там кілька практично повних іхтіозаврів і безліч викопних риб прекрасної збереженості.

Колекція була куплена Королівським інститутом в Баті в 1915 році, проте потім загубилася в його сховищах і була забута. Вчені розшукали її, спираючись на щоденники Мура, де він описував своє зібрання. Судячи з газет, в які були загорнуті зразки, деякі з них пролежали недоторканими ще з 1867 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сучасні вчені пояснюють велику археологічну аферу 20 століття

Усього вчені нарахували в колекції близько 500 екземплярів комах, яких можна ідентифікувати до рівня загону. Їхнє збереження відрізняється залежно від типу вапняку, де вони закарбувалися. Ці комахи потрапили в геологічний літопис, падаючи в води мілководного моря на початку юрського періоду.

На відміну від багатьох палеонтологів свого часу, Чарльз Мур збирав відбитки не тільки великих, а й дрібних комах. У його колекції є представники 9 загонів - метелики, таргани, клопи, жуки, прямокрилі, щипавки, двокрилі, Скорпіонові і сітчатокрилі. Надалі їх вивчать фахівці по цих групах.

"Ми маємо справу з практично повною фауною того часу і тому можемо вивчити екологічні зв'язки між тваринами", - пояснив Метт Вільямс, координатор проекту. Раніше фахівці Королівського інституту отримали на розбір колекцій Чарльза Мура грант у розмірі 62 тисяч фунтів.

Нагадаємо, що нещодавно в Калькутті були знайдені останки першого динозавра, описаного з Індії в 19 столітті. Вони також довгий час пролежали в сховищі і були недоступні вченим.

Зараз ви читаєте новину «В Англії виявили втрачену колекцію комах, що жили 183 мільйонів років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути