четвер, 12 лютого 2015 12:35

В Англії знайшли ранню копію Великої хартії вольностей

В Англії знайшли ранню копію Великої хартії вольностей
Велика хартія вольностей. Фрагмент. Фото: James Joel/Flickr

В архіві невеликого містечка Сендвіч на південному сході Англії вчені знайшли примірник Великої хартії вольностей. Він датується 1300 роком. Таким чином, ця копія була створена лише через 85 років після того, як король Іоанн Безземельний підписав цей історичний документ.

Як встановили співробітники архіву, манускрипт знаходився в спеціальному альбомі для зберігання старовинних документів з кінця 1800-х років. У грудні 2014 року співробітник архіву в пошуках зовсім іншого рукопису несподівано наткнувся на Велику хартію вольностей. Примірник пошкоджений: втрачені королівські печатки і близько третини сувою. Однак нижня частина документа, де була позначена дата, збереглася.

Справжність манускрипту підтвердили дослідники на чолі з Ніколасом Вінсентом (Nicholas Vincent) з Університету Східної Англії. Професор Вінсент сказав в інтерв'ю Daily Mail, що, якби знайдений рукопис вирішили продати, він коштував би не менше 15 мільйонів доларів. Проте влада міста Сендвіча не піде на такий крок. Через деякий час рукопис виставлять у музеї, щоб вона залучала в місто туристів.

Зараз відомо 24 копії Великої хартії вольностей, що датуються XIV століттям. Сім з них, враховуючи знайдену в архіві міста Сендвіч, були створені в 1300 році.

Зараз ви читаєте новину «В Англії знайшли ранню копію Великої хартії вольностей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути