пʼятниця, 27 березня 2020 08:21

В аеропорту не розминулися літаки: 583 людини загинуло

На острові Тенерифе на Канарських островах 2 літаки Boeing зіштовхнулося 27 березня 1977-го. Загинуло 583 людини. Ця катастрофа залишається найбільшою за кількістю жертв за всю історію авіації.

Цього ж дня в аеропорту Лас-Пальмаса на Канарських островах вчинили теракт, влада закрила аеропорт. Це перевантажило аеропорт. Рейси 4805 і 1736 змушені здійснити посадку в Лос-Родеос. Досвідчений капітан лайнера Pan Am Віктор Граббс після наказу диспетчера приземлився на Тенерифе. Boeing 747 авіакомпанії KLM перебував ближче всіх до порога злітно-посадкової смуги. Туман обмежував видимість до 300 м.

Літак авіакомпанії KLM, рейс 4805 робив зліт. На швидкості 250 км/год він урізався в лайнер авіакомпанії Pan Am. Той рухався йому назустріч по тій самій злітній смузі, намагаючись перелетіти його. Від удару фюзеляж Боїнга PanAm був сильно пошкоджений. Літак KLM впав на злітну смугу приблизно за 150 метрів від точки зіткнення. Обидва літаки загорілися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пасажири літака їли тіла загиблих

Всі 234 пасажири і 14 членів екіпажу, що знаходилися на борту літака KLM, загинули. Із 396 осіб, що знаходилися на борту Боїнга PanAm, загинули 326 пасажирів і 9 членів екіпажу.

  Два літаки Boeing стикнулися на острові Тенерифе. Фото:  Plataforma
Два літаки Boeing стикнулися на острові Тенерифе. Фото: Plataforma

Розслідуванням цієї катастрофи займалися понад 70 фахівців з Іспанії, Нідерландів, США. Авіакомпанія KLM взяла на себе відповідальність за катастрофу і виплатила постраждалим та їхнім сім'ям компенсації.

16 вцілілих в авіакатастрофі літака рейсу 571 Air Force пасажирів врятували в Андах 23 грудня 1972 року. 72 дні уругвайські регбісти-юніори провели в горах у морози на висоті близько 4 км. 19 людей загинули одразу в момент аварії або потім від ран.

Зараз ви читаєте новину «В аеропорту не розминулися літаки: 583 людини загинуло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути