Ексклюзиви
пʼятниця, 21 грудня 2012 11:36

Ураган Сенді оголив уламки старого судна

Автор: Фото: lacruax.com
  Уламки корабля столітньої давності
Уламки корабля столітньої давності

Уламки шхуни, які довгий час покоїлися під шаром піску на острові Файр, бар'єрному острові недалеко від узбережжя острова Лонг-Айленд (Нью-Йорк), знову побачили світ після того, як тут нещодавно пройшов ураган Сенді.

Корпус корабля, який зберігся, знаходиться приблизно в 6 кілометрах на схід від парку Девіса, який розташований на цьому острові. Дослідники вважають, що уламки належать судну "Бессі Уайт", яким більше 90 років, як повідомила Пола Валентина, фахівець зі зв'язків з громадськістю, співробітник парку. Історичні фотографії й новини дають суперечливі дані, які не можуть підтвердити, що корабель сів на мілину саме в ті роки, проте служителі парку розповіли одну цікаву історію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розкрили таємницю корабля, який наштовхнувся на рифи 1911 року

Чотирищоглове канадське судно заблукало в густому тумані приблизно в парі кілометрів від острова Лонг-Айленд в 1919 або 1922 роках. Моряки зуміли врятуватися на двох човнах. Один з човнів перекинувся через хвилі, і один член команди постраждав, але усі, включаючи корабельного кота, благополучно висадилися на берег. Команді не вдалося врятувати 3-річний корабель і тонни вугілля на борту. Через декілька тижнів він виявився на березі острова, де покоївся усі ці роки, повільно занурюючись у піски.

Частина корпусу корабля розміром з автобус вже показувалася з пісків раніше. Археологи і служителі парку змогли помітити корабель ще до того, як його знову засипало піском. Ці уламки можуть багато що розповісти про ті часи, коли він ще був на плаву, вважають дослідники. Рідкісний успіх -  виявити уламки корабля, які довгий час були приховані від очей.

Острів Файр – це бар'єрний острів, природна система, яка переймає на себе удари потужних ураганів і зимових штормів. Увесь острів повністю занурився під воду під час урагану Сенді. Загалом 80 відсотків будинків було затоплено, морська вода сильно пошкодила острів в декількох місцях.

Ураган Сенді, пост-тропічний циклон кінця сезону, пройшовся Карибськими островами і східному узбережжі США в кінці жовтня 2012 року. Ураган поніс десятки життів, тисячі людей лишилися без притулку, мільйони без електроенергії. Ураган спричинив збитки на суму в декілька мільярдів доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптури і скарби знайшли на бригу, який вивіз скарби Парфенона

Лихо почалося з тропічної хвилі на Карибах 19 жовтня і стало швидко розвиватися, перетворившись на тропічний шторм вже через 6 годин. Він був 18-м ураганом сезону 2012, який дістав назву Сенді. Максимальна швидкість вітру була зафіксована 24 жовтня – 119 кілометрів за годину.

Ураган мав таку силу й пориви вітру під таким кутом, що розмір штормової хвилі в Нью-Йорку був рекордним. Наприклад, в районі парку Беттері хвилі досягали висоти 4,2 метри. Максимальний рекорд висоти хвилі в цих місцях був всього 3 метри в 1960-му році під час урагану Донна.

Зараз ви читаєте новину «Ураган Сенді оголив уламки старого судна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути