Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 16:00

ЮНЕСКО звинуватило росіян у знищенні пам'яток у Криму

ЮНЕСКО звинуватило росіян у знищенні пам'яток у Криму
Раніше у ЮНЕСКО зазначали, що планують проводити окремий моніторинг у Криму Фото: Vlada Zhikhareva

У ЮНЕСКО зазначають, що об'єкти всесвітньої спадщини та інші культурні пам'ятки зазнають варварського поводження і розграбування з боку окупаційної влади в Криму.

Про це йдеться в доповіді ЮНЕСКО для 212-ї сесії виконавчої ради організації. Інформація представлена національною комісією України у справах ЮНЕСКО та постійним представництвом України при ЮНЕСКО на прохання генерального директора організації, передає "Історична Правда".

"Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, зокрема 4095 пам'яток національного й місцевого значення, які перебувають під охороною держави. Росія використовує таке привласнення для реалізації комплексної тривалої стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного й релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму", - ідеться в доповіді.

РФ незаконно вивозить артефакти з окупованого Криму, які потім експонує в Росії із "власними кураторськими наративами", проводить несанкціоновані археологічні розкопки, знищує сліди культурної присутності кримських татар на півострові, а їхню релігію перетворює на зброю проти них самих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологічні пам'ятки закатали під асфальт

На об'єктах культурної спадщини ведуть незаконні "археологічні розкопки". Зокрема, у червні 2021 року з використанням важкої техніки почалися "розкопки", які можуть поставити під загрозу статус поселення Херсонес Таврійський, внесеного 2013-го під назвою "Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора" до Списку всесвітньої спадщини.

Також для будівництва траси "Таврида" знищили мусульманські поховання. У Бахчисараї незаконно створені органи захопили 32 об'єкти нерухомості національної пам'ятки "Ханський палац", які входять до складу Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника.

2019 року в азербайджанській столиці Баку на 43-й сесії комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вилучили спеціальний випуск вісника комісії Росії у справах ЮНЕСКО.

У ньому об'єкт Всесвітньої спадщини "Давнє місто Херсонес Таврійський і його хора" незаконно долучили до переліку об'єктів культурної спадщини Російської Федерації.

Зараз ви читаєте новину «ЮНЕСКО звинуватило росіян у знищенні пам'яток у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути