четвер, 24 січня 2013 12:44

Україні давно пора написати офіційну історію, яка примирила б усі частини країни – історик

Україні давно пора написати офіційну історію, яка примирила б усі частини країни – історик
На думку історика, школярам не потрібно показувати дві позиції на постаті національних героїв Бандери і Шухевича. Фото: politiko.ua

Держава має написати офіційну історію, а також такі українські міфи, якими б пишалися в усіх регіонах країни.

Так вважає історик, голова Черкаської крайової організації Народного Руху України Ігор Волошин, про що він сказав у коментарі Gazeta.ua.

"Україні як незалежній державі давно вже потрібно написати так звану офіційну історію, де варто намагатися примирити всі частини країни. Більше того, державі необхідно створити українські міфи, якими пишалися б і "східняки", і "західняки", і "кримчани", – заявив "рухівець".

Він також прокоментував останні нововведення Міносвіти щодо програми ЗНО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник викинув з ЗНО ще й "шістдесятників" - навіть досі живих

"Щодо заміни Бандери і Шухевича на Щорса і П'ятакова у програмі ЗНО з історії – це неправильно. Якщо, на думку авторів ЗНО, Бандера і Шухевич – суперечливі постаті, то Щорс і П'ятаков – це інша крайність, якої теж не повинно бути. Але висновки зробимо лише тоді, коли побачимо самі завдання ЗНО. Особисто моя позиція щодо Бандери і Шухевича – це лідери національних змагань і крапка. І не потрібно школярам показувати дві позиції на ці постаті", – наголосив Волошин.

Нагадаємо, імена українських військовиків та політичних діячів Степана Бандери та Романа Шухевича Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про які треба знати, аби скласти цьогорічне незалежне оцінювання з історії України. Їх замінили на Миколу Щорса і Юрія П'ятакова. Крім того, Міносвіти виключило з програми тестування з історії питання про діяльність дисидентів і шістдесятників, зокрема письменника і політв'язня Євгена Сверстюка, художниці Алли Горської, літературознавця Івана Дзюби, поета Івана Світличного.

Зараз ви читаєте новину «Україні давно пора написати офіційну історію, яка примирила б усі частини країни – історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути