вівторок, 13 жовтня 2020 10:25

Українцям виділили землю під меморіал у Вашингтоні

Українцям виділили землю під меморіал у Вашингтоні
Меморіал жертвам українського Голодомору-Геноциду відкрили у Вашингтоні 2015 року Фото: Голос Америки

13 жовтня 2006 року Конгрес США дозволив уряду України встановити в окрузі Колумбія меморіал жертвам Голодомору 1932-1933 років. Відповідний закон підписав президент Джордж Буш-молодший.

Автором та ініціатором закону став конгресмен Сандер Левін. Проєкт меморіалу "Поле пшениці" розробила американка українського походження Лариса Курилас. 2012 року його схвалили Комісія США з образотворчого мистецтва та Національна комісія США з планування столиці.

Пам'ятник виготовили з бронзи у ливарні Laran Bronze, штату Пенсильванія. Являє собою 9-метрове пшеничне поле. Має напис "Голод-геноцид в Україні: Пам'яті мільйонів невинних жертв штучно створеного голоду, запланованого й здійсненого в Україні тоталітарним режимом Сталіна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Канаді прийняли документ стосовно Голодомору

Урочисте відкриття меморіалу відбулося 7 листопада 2015 року у Вашингтоні. Він розташований поруч із Капітолієм і центральним вокзалом міста, через який проходять мільйони людей.

У ніч із 21 на 22 серпня вандали намагалися зруйнувати скульптуру "Гірка пам'ять дитинства" на території Національного музею Голодомору-геноциду в Києві. Пам'ятник зняли для реставрації. Його повернули на місце 29 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Українцям виділили землю під меморіал у Вашингтоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути