середа, 07 лютого 2018 20:51

Українсько-польський конфлікт виник через тих, хто ініціює дискусії - Курков

Українсько-польський конфлікт виник через тих, хто ініціює дискусії - Курков
Курков вважає, що країнам допомогла би амнезія. Фото: Litcentr

Конфлікт України з Польщею є конфліктом інститутів національної пам'яті.

"В даному випадку пам'ять має тенденцію витягати тільки трагедії. Мені здається, що ще нічого доброго з державної пам'яті інститут не витягнув. Тому треба щось з ним робити, але не моє це завдання. І в даному випадку, може бути, склероз допоміг би двом країнам налагодити відносини. Тим більше, що Польща разом з Литвою були головними нашими адвокатами в Європі", - каже письменник Андрій Курков на "112 Україна".

У теперішньому конфлікті винними є ініціатори дискусій.

"Історія це колекція драм і трагедій. Зрештою, через 100 років сторони забувають, хто переміг. Кожен себе вважає переможцем, а для того, щоб утвердитися, дістає з пам'яті, або з інституту пам'яті, якісь нові докази, тому що переможець іноді це той, хто більше постраждав, і переможцеві повинні щось повернути за ці страждання, які не він пережив, а його співвітчизники 100-200 років тому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дуда підписав скандальний антиукраїнський закон

Я не історик, але якщо по факту, то радянська окупація накрила собою по пакту Молотова-Ріббентропа території, які відійшли до радянської України в 1939 році. Так само, як сталася окупація Литви, Естонії, Латвії. А все, що було тут, це була країна, частина Радянського Союзу, де перемогли більшовики, комуністи. Така моя точка зору", - каже письменник.

Політичні настрої у Польщі складаються так, що ворожими і недружніми державами, що плетуть проти Польщі змови оголошуються всі - від Ізраїлю до Німеччини. Лише Росію та її президента Володимира Путіна не чіпають.

Зараз ви читаєте новину «Українсько-польський конфлікт виник через тих, хто ініціює дискусії - Курков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути