Ексклюзиви
пʼятниця, 18 вересня 2020 08:20

Український комбайн скопіювали з американського

Український комбайн скопіювали з американського
Перший український комбайн випустили на Запорізькому заводі "Комунар". Фото https://odnarodyna.org

На Запорізькому заводі "Комунар" 18 вересня 1929-го випустили перший український зернозбиральний комбайн. Раніше машини експортували із США.

Батьківщиною сучасного зернозбирального комбайна вважають США. У 1828 році фірма S. Lane заявила свій перший патент на складну комбіновану прибиральну машину, яка одночасно зрізала хліб, обмолочувала його і очищала зерно від лушпиння.

1890-го заводським виготовленням комбайнів займалися вже 6 фірм. Ця досконала машина стала надбанням великих господарств США і успішно продавалась за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Диявол іде!": на поле бою вивели нову техніку

На заводі "Комунар" 15 молодих інженерів на чолі з Андрієм Василенком отримали розпорядження наркому важкого машинобудування - створити комбайн. Професор Андрій Василенко був українським вченим у галузях сільськогосподарського машинобудування та сільськогосподарської механіки. За прототип взяв американський агрегат, він міг працювати з тракторами ХТЗ, "Сталінець", СТЗ.

До початку 1930-го завод "Комунар" випустив 10 комбайнів, а до кінця року — 347.

До Другої світової війни завод виробив 96 тис. комбайнів. Експорт комбайнів США припинили. Зернозбиральними комбайнами прибирали 97,1% усіх площ.

На річці Сомма 15 вересня 1916-го англійці кинули проти німців 49 танків моделі Mark 1 з кулеметним озброєнням. З 49 машин, які підготували для атаки, на вихідні позиції висунулося тільки 32. Решта танків вийшли з ладу через неполадки.

Зараз ви читаєте новину «Український комбайн скопіювали з американського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути